Απλά μαθήματα αριθμητικής και όχι μόνον
Σοκ προκαλούν οι δηλώσεις του διευθυντή του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου
και η υποτίμηση της νοημοσύνης του τηλεοπτικού κοινού, κατά την
αναμετάδοση από τα συστημικά Μ.Μ.Ε της είδησης για την παρέμβαση στο
Περιφερικό Συμβούλιο Αττικής ακτιβιστών, οι οποίοι ντύθηκαν με στολές
δελφινιών και πήγαν να στηρίξουν την συζήτηση που αιτήθηκε η παράταξη
"Οικολογική Συμμαχία" σχετικά με τις συνεχιζόμενες παραστάσεις στο
δελφινάριο, κατά παράβαση του Νόμου 4039/2012. Για "αστεία ιστορία
κάποιων εμμονικών" κάνει λόγο στο StarTV ο διευθυντής του Αττικού
Πάρκου. "Είμαστε διεθνώς πιστοποιημένο πάρκο", δηλώνει. "Εμείς δεν
κάνουμε παράσταση για δελφίνια, κάνουμε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα και
για δελφίνια και για άλλα ζώα. Έχουμε αθωωθεί τρείς φορές. Πληρώσαμε την
πρώτη δόση του προστίμου και έχουμε κάνει προσφυγή στο διοικητικό
δικαστήριο". "Ο κύριος Λεσουέρ παραδέχεται ότι έχουν πεθάνει στο Αττικό
Πάρκο 5 δελφίνια από διάφορες αιτίες. Σημειώνει ωστόσο ότι "έχουν γίνει
και 5 γεννήσεις", θεωρώντας προστατευμένα τα μικρά κήτη", περιγράφει ο τηλεοπτικός παρουσιαστής. Δείτε το βίντεο:
https://youtu.be/XUtpC9kq4_w
Εκτός των άλλων λοιπόν, ο ιδιοκτήτης του διεθνώς πιστοποιημένου αυτού πάρκου χρειάζεται και μερικά μαθήματα αριθμητικής, δεδομένου ότι οι δηλώσεις του δεν συμφωνούν με την πραγματικότητα αλλά ούτε και με τους αριθμούς. Έξι (6) μικρά δελφινάκια συνολικά γεννήθηκαν στο δελφινάριο, από τα οποία τα τέσσερα (4) πέθαναν, και επέζησαν μόνον δύο (2) που μεταφέρθηκαν στην Λιθουανία. Ο ιδιοκτήτης του Αττικού Πάρκου, σε παλαιότερη δήλωσή του, αναφέρει το ένα από τα τέσσερα μικρά δελφινάκια που πέθαναν ως "αποβολή", αυτό όμως δεν είναι αληθές, δεδομένου ότι το πιστοποιητικό της νεκροψίας του αναφέρει ρητά ως αιτία θανάτου τον πνιγμό. Το ζωάκι αυτό, όντας αιμομεικτικό, γεννήθηκε με συγγενή ανωμαλία του ουραίου πτερυγίου, δεν μπόρεσε να επιπλεύσει, δεν μπόρεσαν και τα άλλα να το βοηθήσουν, και πνίγηκε.
Από τα έξι (6) δελφινάκια που γεννήθηκαν στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, τα τέσσερα (4) πέθαναν. Αυτό σημαίνει θνησιμότητα μεγαλύτερη από 66% (για την ακρίβεια 66,6666...) χωρίς να συμπεριλάβουμε και τον θάνατο της μητέρας των δύο από αυτά. Η μητέρα αυτή (το όνομά της ήταν Κάλλια -- Kallia), αφού απέρριψε το πρώτο της μωρό (το οποίο και πέθανε), ξαναγέννησε σε αφύσικα σύντομο χρονικό διάστημα, αρνήθηκε να δεχτεί και το δεύτερο μωρό της (που πέθανε επίσης και αυτό), και στην συνέχεια πέθανε και η ίδια από κατάρρευση των ζωτικών οργάνων και νεφρική ανεπάρκεια, σε ηλικία μόλις 11 ετών. Ακολούθησε ο θάνατος του μικρού Ωρίωνα από αδιευκρίνιστα αίτια, στις αρχές του 2016, λίγο μετά τον αποχωρισμό από την δική του μητέρα (Χλόη -- Bite), η οποία στάλθηκε πίσω στην Λιθουανία και τον άφησε μόνο του μαζί με άλλα δύο ενήλικα δελφίνια αρσενικά. Τον Αύγουστο του 2016, ήρθαν 4 δελφίνια από την Φινλανδία και λίγους μήνες αργότερα (Ιανουάριος 2017) πέθανε το ένα από αυτά (ο Ντέλφι -- Delfi), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θανάτων σε έξι (6). Οι πληροφορίες για τους πρώτους 4 θανάτους προκύπτουν από την διερεύνηση που πραγματοποίησε η Περιφέρεια Αττικής στις 13/01/15, μετά από καταγγελία σχετική με τον αριθμό των δελφινιών. Ο θάνατος του Ντέλφι ανακοινώθηκε στον κοινό από την ίδια την επιχείρηση, σε αντίθεση με τον θάνατο του Ωρίωνα που δεν ανακοινώθηκε άμεσα, γνωστοποιήθηκε και επιβεβαιώθηκε όμως αργότερα από δημοσιεύματα (1, 2 , flash.gr).
Η Κάλλια (Kallia ή Gille -- 440098100003852) ήταν ένα ρινοδέλφινο της Μαύρης Θάλασσας (Τursiops Τruncatus Ponticus) που γεννήθηκε στο Lithuania Sea Museum (δελφινάριο Klaipeda) της Λιθουανίας στις 9/07/2002 από πατέρα "wild caught", τον Argas. Ήρθε στην Ελλάδα στις 24/03/2010, δεν κατάφερε ποτέ να φέρει σε πέρας τον ρόλο της μητρότητας που τής ανατέθηκε, και πέθανε στο Αττικό Πάρκο στις 27/09/2013. Σε αντίθεση με την πανηγυρική αναγγελία της άφιξής της, κατά την έναρξη λειτουργίας του πρώτου και μοναδικού δελφιναρίου στην Ελλάδα, το καλοκαίρι του 2010, ο θάνατός της γνωστοποιήθηκε στο κοινό μόνον μετά από καταγγελία, την οποία ακολούθησε αναγκαστική έρευνα από τις αρχές. Στην έκθεση νεκροψίας της περιγράφεται ένα δελφίνι που είχε βάρος 196 κιλά και μήκος σώματος 2,80 μέτρα και "σταμάτησε να συνεργάζεται με τους εκπαιδευτές του" στις 19 Σεπτεμβρίου 2013. "Χορήγηση αντισυλληπτικών χαπιών. Αντιβίωση και ορός γλυκόζης μαζί με ηλεκτρολύτες με οισοφαγικό καθετήρα. Χορήγηση τροφής επίσης με οισοφαγικό καθετήρα. Εξετάσεις αίματος, κοπράνων και ούρων. Λήψη δειγμάτων από τον φυσητήρα και το στομαχικό περιεχόμενο. Παρουσία υγρού στους πνεύμονες. Φλεγμονή λεπτού και παχέος εντέρου. Μη φυσιολογικός χρωματισμός ήπατος και χοληδόχου κύστεως. Μη φυσιολογική υφή νεφρών και ουρητήρων. Κοιλιακή κοιλότητα γεμάτη με σηπτικό υγρό. Λοιπά όργανα κατά φύσιν": αυτό ήταν για την Κάλλια το τίμημα της αναπαραγωγής στην αιχμαλωσία και το τέλος της μικρής της ζωής.
Ο Ωρίωνας (Orion -- 968000010051948) γεννήθηκε στο Αττικό Πάρκο στις 31 Οκτωβρίου 2011, και πέθανε αρχές του 2016 - δεν έγινε γνωστή η ακριβής ημερομηνία. Μητέρα του ήταν η Χλόη (Bite), η οποία στάλθηκε πίσω στην Λιθουανία τον Οκτώβριο του 2015. Η γέννησή του ανακοινώθηκε στο κοινό και μάλιστα πανηγυρικά, όχι όμως αμέσως αλλά μόλις η επιβίωσή του κρίθηκε αρκετά εξασφαλισμένη. Η ανακοίνωση του Αττικού Πάρκου μάλιστα συνοδευόταν από πρωτότυπο διαγωνισμό για την ανάδειξη νονάς ή νονού, ως εξής: "Το δελφινάκι μας που γεννήθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2011 χρειάζεται όνομα και οι φίλοι του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου έχουν την ευκαιρία να γίνουν οι νονοί του επιλέγοντας ένα από τα τρία προτεινόμενα ονόματα εμπνευσμένα από την αρχαία ελληνική μυθολογία (ΚΡΟΝΟΣ – ΕΡΩΣ – ΩΡΙΩΝ)! Ταυτόχρονα όσοι απαντήσουν μπαίνουν αυτόματα σε κλήρωση όπου ένας υπερτυχερός θα έχει την ευκαιρία να ΚΟΛΥΜΠΗΣΕΙ ΜΕ ΤΑ ΔΕΛΦΙΝΙΑ ΜΑΣ! Ο τρόπος συμμετοχής είναι πολύ απλός. Απλά επισκέπτεστε την σελίδα του Πάρκου στο facebook, επιλέγετε το όνομα που προτιμάτε και ίσως εσείς είστε ο τυχερός νικητής ή η τυχερή νικήτρια. Ο διαγωνισμός θα διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα 16 Ιουλίου στις 12:00."
Σε αντίθεση όμως με τον διαγωνισμό, την κλήρωση και τα πανηγυρικά "βαφτίσια", ο θάνατος του μικρού Ωρίωνα δεν γνωστοποιήθηκε στο κοινό, και τα αίτια του θανάτου του δεν αποσαφηνίστηκαν ποτέ. (Δείτε περισσότερα εδώ και εδώ -- prowal --cetabase) Και, εκτός από ένα (1) μωρό που μετονομάστηκε σε "αποβολή" καθώς γεννήθηκε και πέθανε την ίδια μέρα, "αβάφτιστα" και "αόρατα", χωρίς καμία απολύτως ανακοίνωση ούτε για την γέννηση ούτε για τον θάνατό τους, έφυγαν επίσης από την ζωή και δύο (2) ακόμη μικρά δελφινάκια που γεννήθηκαν στην ίδια δεξαμενή, ένα θηλυκό ηλικίας 2μιση μηνών, στις 25/07/2012, και ένα αρσενικό ηλικίας 5 ημερών, στις 15/08/2013. Στην νεκροψία του πρώτου (MTU015, μήκος σώματος 1,22 μέτρα και σωματικό βάρος 24,3 κιλά) αναφέρεται ότι έχασε ξαφνικά την πλευστότητά του, έκανε εμετό μερικά πήγματα γάλακτος και πέθανε μέσα σε μιάμιση ώρα. Βασικά ευρήματα η διάχυτη εκφύλιση του ήπατος και η πυώδης βρογχοπνευμονία. Κατά την νεκροψία του δεύτερου (MTUO16, μήκος σώματος 1,15 μέτρα και σωματικό βάρος 18,6 κιλά), το πτώμα περιγράφεται ως ελλιποβαρές με τα επί μέρους όργανα του σώματος κατά φύσιν, και ως αιτία θανάτου εκτιμάται ο υποσιτισμός.
Ο Ντέλφι (Delfi) ήταν ο σύντροφος της Veera. Γεννήθηκε ελεύθερος στον κόλπο του Μεξικό, και αιχμαλωτίστηκε στις 21 Αυγούστου 1984. Πέρασε την ζωή του στο Δελφινάριο Särkänniemi της Δημοτικής Αρχής του Tampere στη Φινλανδία και μεταφέρθηκε στην Ελλάδα στις 28/08/16. Πέθανε στο Αττικό Πάρκο στις 26/01/2017. Ο θάνατός του ανακοινώθηκε στο κοινό από την επιχείρηση "Αττικό Ζωολογικό Πάρκο". Περισσότερα για την μεταφορά και τον θάνατό του εδώ και εδώ. Περισσότερα για την θλιβερή ιστορία του Ντέλφι και της συντρόφου του εδώ και εδώ.
Το προδόκιμο ζωής για τα ρινοδέλφινα είναι τα 50-55 χρόνια για τα θηλυκά, και τα 40-45 για τα αρσενικά. Η πλήρης σεξουαλική ωριμότητα των θηλυκών επέρχεται σε ηλικία 10-12 ετών. Τα ρινοδέλφινα δεν συμπεριλαμβάνονται στα είδη που κινδυνεύουν με εξαφάνιση και, αν κάποιος ήθελε να πει ότι εφαρμόζει ένα πρόγραμμα αναπαραγωγής που στοχεύει στην διατήρηση των κητωδών, θα έπρεπε να αναπαράγει κάποιο άλλο είδος (παραδείγματος χάριν βακίτες), στα δελφινάρια όλου του κόσμου όμως επικρατούν τα ρινοδέλφινα, πρώτον γιατί είναι περισσότερο εκπαιδεύσιμα και δεύτερον γιατί είναι περισσότερο δημοφιλή εξ' αιτίας της τηλεοπτικής σειράς "Flipper" που τα ανέδειξε στις Η.Π.Α κατά την δεκαετία του 60. Το δε διαβόητο "χαμόγελo" τους δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια ιδιομορφία της ανατομίας του προσώπου τους που τα κάνει να φαίνονται πως χαμογελούν ακόμη και πεθαμένα.
Κανένα δελφίνι ή άλλο κητώδες που έχει γεννηθεί στην αιχμαλωσία δεν είναι απελευθερώσιμο και δεν μπορεί να επανενταχθεί χωρίς ανθρώπινη φροντίδα στην ανοικτή θάλασσα και, ως εκ τούτου, η αναπαραγωγή κητωδών στην αιχμαλωσία δεν μπορεί να συμβάλει στην διατήρηση των ελεύθερων πληθυσμών. Πέρα από αυτό όμως, η εμπειρία των τελευταίων 50 χρόνων έχει αποδείξει ότι η αναπαραγωγή δελφινιών σε τεχνητό περιβάλλον αντιμετωπίζει τεράστιες δυσκολίες διεθνώς, ενώ παράλληλα απαιτεί σύλληψη άγριων ατόμων (γεννητόρων) από την θάλασσα, κι' αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος της παγκόσμιας αντίθεσης προς την αιχμαλωσία. Ακόμα και έτσι όμως, η αιμομειξία είναι αναπόφευκτη. Οι πληθυσμοί των δελφινιών στα δελφινάρια δεν μπορούν να αυτοσυντηρηθούν, και νέο αίμα απαιτείται κάθε τόσο για να εμπλουτίσει την δεξαμενή των γονιδίων. Ο δεύτερος λόγος της αποτυχίας αυτών των προγραμμάτων αναπαραγωγής αφορά στην ηθολογία των ειδών. Τα δελφίνια (όπως και όλα τα κητώδη), στην ανοικτή θάλασσα ζουν σε ομάδες με πολυσύνθετη και ιδιάζουσα μητριαρχική κοινωνική συγκρότηση. Το φαινόμενο της απόρριψης των νεογέννητων είναι πολύ συχνό στην αιχμαλωσία, καθώς τα θηλυκά δελφίνια που γεννήθηκαν στις δεξαμενές σπανίως καταφέρνουν να γίνουν σωστές μητέρες και τις περισσότερες φορές εγκαταλείπουν τα μικρά τους, γιατί δεν είχαν την δυνατότητα να διδαχθούν την τέχνη της μητρότητας από τις δικές τους μητέρες. Πολλές πληροφορίες για το θέμα αυτό μπορείτε να βρείτε και στο ντοκιμαντέρ A Fall From Freedom - εδώ ένα απόσπασμα για την αναπαραγωγή στην αιχμαλωσία:
http://youtu.be/IhdZTsvqDD8
Για να κρίνει κανείς αν ένα εγχείρημα διατήρησης και αναπαραγωγής δελφινιών αποδεικνύεται σκόπιμο για την προστασία τους ή όχι, αρκούν μερικά απλά μαθήματα αριθμητικής. Για την αξιολόγηση της ευζωίας των ειδών ίσως να χρειάζονται, εκτός από κοινή λογική, και μερικά μαθήματα ζωολογίας, κτηνιατρικής ή βιολογίας. Και βρίσκω τουλάχιστον θλιβερό να υπάρχουν άνθρωποι που, αν και έχουν πάρει τέτοια μαθήματα, και μάλιστα με πιστοποιημένους τίτλους σπουδών, συνεπώς είναι σε θέση και να γνωρίζουν και να κατανοούν, προτιμούν να σιωπούν (ή - ακόμα χειρότερα - αποφασίζουν να μιλήσουν μόνον όταν η όλη ιστορία της "anticaptivity position" μοιάζει να γίνεται ολοένα και περισσότερο συνώνυμο του "προοδευτικού" και συμφέρει). Σε απλά μαθήματα ηθικής προτιμώ να μην αναφερθώ, καθώς αυτά δεν θυμάμαι να παραδίδονται στις πανεπιστημιακές σχολές θετικής κατεύθυνσης - τουλάχιστον όχι μέχρι τα χρόνια μου. -Filikaki
Σχετικά δημοσιεύματα:
Δείτε όλο το ιστορικό του δελφιναρίου του Αττικού Πάρκου, από το 2010 μέχρι σήμερα, εδώ και εδώ όπου πρέπει όμως να κατεβείτε μέχρι το τέλος της σελίδας γιατί το ιστορικό είναι τεράστιο και θέλει ιώβειο υπομονή και επιμονή - όχι "εμμονή"- για να το διαβάσετε ολόκληρο!
Αρχική κοινοποίηση: Stop Attica Zoological Park Dolphinarium (Athens-Greece) at https://bit.ly/ 2vnIK0R -- https://bit.ly/ 2w8a04d
Κοινοποιήθηκε από: Dolphin Angels -- ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΖΩΟΦΙΛΟΙ ΣΕ ΜΙΑ ΣΕΛΙΔΑ -- Terrasos -- My Dolphin Club -- Φίλοι ζώων Παπάγου-Χολαργού -- Iosif Botetzagias -- Crimes Against Animals Greece -- Tarja Tanskanen -- ΟΧΙ ΣΤΟ ΔΕΛΦΙΝΑΡΙΟ-ΤΣΙΡΚΟ ΣΤΟ ΑΤΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ -- Noiazomai -Animal Rescue Thessaloniki Greece -Φιλοζωική Οργάνωση Θεσ/νίκης (i) -- vegans in greece -- ΟΧΙ στην κακοποίηση των ζώων -- Εργαστήριο Ιχθυολογίας, Ιχθυοπαθολογίας, μελισσοκομιας, Κτηνιατρικής Π.Θ -- ΦΙΛΟΖΩΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΔΗΜΟΥ ΔΑΦΝΗΣ - ,ΥΜΗΤΤΟΥ -- Be a Dog Hero -- Διάλογος φυτοφαγίας - ζωοφαγίας
https://bit.ly/2w8a04d |
Εκτός των άλλων λοιπόν, ο ιδιοκτήτης του διεθνώς πιστοποιημένου αυτού πάρκου χρειάζεται και μερικά μαθήματα αριθμητικής, δεδομένου ότι οι δηλώσεις του δεν συμφωνούν με την πραγματικότητα αλλά ούτε και με τους αριθμούς. Έξι (6) μικρά δελφινάκια συνολικά γεννήθηκαν στο δελφινάριο, από τα οποία τα τέσσερα (4) πέθαναν, και επέζησαν μόνον δύο (2) που μεταφέρθηκαν στην Λιθουανία. Ο ιδιοκτήτης του Αττικού Πάρκου, σε παλαιότερη δήλωσή του, αναφέρει το ένα από τα τέσσερα μικρά δελφινάκια που πέθαναν ως "αποβολή", αυτό όμως δεν είναι αληθές, δεδομένου ότι το πιστοποιητικό της νεκροψίας του αναφέρει ρητά ως αιτία θανάτου τον πνιγμό. Το ζωάκι αυτό, όντας αιμομεικτικό, γεννήθηκε με συγγενή ανωμαλία του ουραίου πτερυγίου, δεν μπόρεσε να επιπλεύσει, δεν μπόρεσαν και τα άλλα να το βοηθήσουν, και πνίγηκε.
Από τα έξι (6) δελφινάκια που γεννήθηκαν στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, τα τέσσερα (4) πέθαναν. Αυτό σημαίνει θνησιμότητα μεγαλύτερη από 66% (για την ακρίβεια 66,6666...) χωρίς να συμπεριλάβουμε και τον θάνατο της μητέρας των δύο από αυτά. Η μητέρα αυτή (το όνομά της ήταν Κάλλια -- Kallia), αφού απέρριψε το πρώτο της μωρό (το οποίο και πέθανε), ξαναγέννησε σε αφύσικα σύντομο χρονικό διάστημα, αρνήθηκε να δεχτεί και το δεύτερο μωρό της (που πέθανε επίσης και αυτό), και στην συνέχεια πέθανε και η ίδια από κατάρρευση των ζωτικών οργάνων και νεφρική ανεπάρκεια, σε ηλικία μόλις 11 ετών. Ακολούθησε ο θάνατος του μικρού Ωρίωνα από αδιευκρίνιστα αίτια, στις αρχές του 2016, λίγο μετά τον αποχωρισμό από την δική του μητέρα (Χλόη -- Bite), η οποία στάλθηκε πίσω στην Λιθουανία και τον άφησε μόνο του μαζί με άλλα δύο ενήλικα δελφίνια αρσενικά. Τον Αύγουστο του 2016, ήρθαν 4 δελφίνια από την Φινλανδία και λίγους μήνες αργότερα (Ιανουάριος 2017) πέθανε το ένα από αυτά (ο Ντέλφι -- Delfi), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θανάτων σε έξι (6). Οι πληροφορίες για τους πρώτους 4 θανάτους προκύπτουν από την διερεύνηση που πραγματοποίησε η Περιφέρεια Αττικής στις 13/01/15, μετά από καταγγελία σχετική με τον αριθμό των δελφινιών. Ο θάνατος του Ντέλφι ανακοινώθηκε στον κοινό από την ίδια την επιχείρηση, σε αντίθεση με τον θάνατο του Ωρίωνα που δεν ανακοινώθηκε άμεσα, γνωστοποιήθηκε και επιβεβαιώθηκε όμως αργότερα από δημοσιεύματα (1, 2 , flash.gr).
Η Κάλλια (Kallia ή Gille -- 440098100003852) ήταν ένα ρινοδέλφινο της Μαύρης Θάλασσας (Τursiops Τruncatus Ponticus) που γεννήθηκε στο Lithuania Sea Museum (δελφινάριο Klaipeda) της Λιθουανίας στις 9/07/2002 από πατέρα "wild caught", τον Argas. Ήρθε στην Ελλάδα στις 24/03/2010, δεν κατάφερε ποτέ να φέρει σε πέρας τον ρόλο της μητρότητας που τής ανατέθηκε, και πέθανε στο Αττικό Πάρκο στις 27/09/2013. Σε αντίθεση με την πανηγυρική αναγγελία της άφιξής της, κατά την έναρξη λειτουργίας του πρώτου και μοναδικού δελφιναρίου στην Ελλάδα, το καλοκαίρι του 2010, ο θάνατός της γνωστοποιήθηκε στο κοινό μόνον μετά από καταγγελία, την οποία ακολούθησε αναγκαστική έρευνα από τις αρχές. Στην έκθεση νεκροψίας της περιγράφεται ένα δελφίνι που είχε βάρος 196 κιλά και μήκος σώματος 2,80 μέτρα και "σταμάτησε να συνεργάζεται με τους εκπαιδευτές του" στις 19 Σεπτεμβρίου 2013. "Χορήγηση αντισυλληπτικών χαπιών. Αντιβίωση και ορός γλυκόζης μαζί με ηλεκτρολύτες με οισοφαγικό καθετήρα. Χορήγηση τροφής επίσης με οισοφαγικό καθετήρα. Εξετάσεις αίματος, κοπράνων και ούρων. Λήψη δειγμάτων από τον φυσητήρα και το στομαχικό περιεχόμενο. Παρουσία υγρού στους πνεύμονες. Φλεγμονή λεπτού και παχέος εντέρου. Μη φυσιολογικός χρωματισμός ήπατος και χοληδόχου κύστεως. Μη φυσιολογική υφή νεφρών και ουρητήρων. Κοιλιακή κοιλότητα γεμάτη με σηπτικό υγρό. Λοιπά όργανα κατά φύσιν": αυτό ήταν για την Κάλλια το τίμημα της αναπαραγωγής στην αιχμαλωσία και το τέλος της μικρής της ζωής.
https://www.atticapark.com/el/news/kai-onoma-aytoy-einai.800.html |
facebook.com/cetabase/photos |
efyge-o-ntelfi-agaphmeno-mas-rinodelfino |
Μη σάς ξεγελά το χαμόγελό της! |
Κανένα δελφίνι ή άλλο κητώδες που έχει γεννηθεί στην αιχμαλωσία δεν είναι απελευθερώσιμο και δεν μπορεί να επανενταχθεί χωρίς ανθρώπινη φροντίδα στην ανοικτή θάλασσα και, ως εκ τούτου, η αναπαραγωγή κητωδών στην αιχμαλωσία δεν μπορεί να συμβάλει στην διατήρηση των ελεύθερων πληθυσμών. Πέρα από αυτό όμως, η εμπειρία των τελευταίων 50 χρόνων έχει αποδείξει ότι η αναπαραγωγή δελφινιών σε τεχνητό περιβάλλον αντιμετωπίζει τεράστιες δυσκολίες διεθνώς, ενώ παράλληλα απαιτεί σύλληψη άγριων ατόμων (γεννητόρων) από την θάλασσα, κι' αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος της παγκόσμιας αντίθεσης προς την αιχμαλωσία. Ακόμα και έτσι όμως, η αιμομειξία είναι αναπόφευκτη. Οι πληθυσμοί των δελφινιών στα δελφινάρια δεν μπορούν να αυτοσυντηρηθούν, και νέο αίμα απαιτείται κάθε τόσο για να εμπλουτίσει την δεξαμενή των γονιδίων. Ο δεύτερος λόγος της αποτυχίας αυτών των προγραμμάτων αναπαραγωγής αφορά στην ηθολογία των ειδών. Τα δελφίνια (όπως και όλα τα κητώδη), στην ανοικτή θάλασσα ζουν σε ομάδες με πολυσύνθετη και ιδιάζουσα μητριαρχική κοινωνική συγκρότηση. Το φαινόμενο της απόρριψης των νεογέννητων είναι πολύ συχνό στην αιχμαλωσία, καθώς τα θηλυκά δελφίνια που γεννήθηκαν στις δεξαμενές σπανίως καταφέρνουν να γίνουν σωστές μητέρες και τις περισσότερες φορές εγκαταλείπουν τα μικρά τους, γιατί δεν είχαν την δυνατότητα να διδαχθούν την τέχνη της μητρότητας από τις δικές τους μητέρες. Πολλές πληροφορίες για το θέμα αυτό μπορείτε να βρείτε και στο ντοκιμαντέρ A Fall From Freedom - εδώ ένα απόσπασμα για την αναπαραγωγή στην αιχμαλωσία:
Για να κρίνει κανείς αν ένα εγχείρημα διατήρησης και αναπαραγωγής δελφινιών αποδεικνύεται σκόπιμο για την προστασία τους ή όχι, αρκούν μερικά απλά μαθήματα αριθμητικής. Για την αξιολόγηση της ευζωίας των ειδών ίσως να χρειάζονται, εκτός από κοινή λογική, και μερικά μαθήματα ζωολογίας, κτηνιατρικής ή βιολογίας. Και βρίσκω τουλάχιστον θλιβερό να υπάρχουν άνθρωποι που, αν και έχουν πάρει τέτοια μαθήματα, και μάλιστα με πιστοποιημένους τίτλους σπουδών, συνεπώς είναι σε θέση και να γνωρίζουν και να κατανοούν, προτιμούν να σιωπούν (ή - ακόμα χειρότερα - αποφασίζουν να μιλήσουν μόνον όταν η όλη ιστορία της "anticaptivity position" μοιάζει να γίνεται ολοένα και περισσότερο συνώνυμο του "προοδευτικού" και συμφέρει). Σε απλά μαθήματα ηθικής προτιμώ να μην αναφερθώ, καθώς αυτά δεν θυμάμαι να παραδίδονται στις πανεπιστημιακές σχολές θετικής κατεύθυνσης - τουλάχιστον όχι μέχρι τα χρόνια μου. -Filikaki
Σχετικά δημοσιεύματα:
- Τι συμβαίνει με τα δελφίνια στα Σπάτα: ΒΗΜΑgazino, 27 Φεβρουαρίου 2015: https://
www.tovima.gr/ 2015/02/27/ vimagazino/ ti-symbainei-me- ta-delfinia-sta -spata/
-
Η αιχμαλωσία, η ολιγωρία και η διαπλοκή σκοτώνουν τα δελφίνια - Και
άλλο δελφίνι νεκρό στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο: Δελτίο Τύπου της
Πρωτοβουλίας κατά της αιχμαλωσίας των κητωδών (Π.Κ.Α.Κ), μετά και τον 5ο
θάνατο δελφινιού στο Αττικό Πάρκο, 20/06/2016: https://
www.flash.gr/ environment/ 1410721/ ena-akoma-nekro- delfini-sto-att iko-zwologiko-p arko
- Αιχμάλωτα ζώα, Σεπτέμβριος 2016 (της Μαρίας Λούκα -- facebook.com/photos ): https://
insidestory.gr/ article/ aihmalota-zoa?to ken=2V7MR2V526& fbclid=IwAR3kY4 biUbeLN-4SBZbYg IyHnwmxxxfqeR5U 9DIoDzk7Sz09GeK 0sxdRgjc / Αν η σελίδα δεν ανοιγει, χρησιμοποιείστε, με αντιγραφή και επικόλληση στο σύστημα περιήγησης του υπολογιστή σας, τον σύνδεσμο https://tinyurl.com/47x7ch3u
- Ακόμα ένα δελφίνι πέθανε αιχμάλωτο στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, 02.02.2017: https://
www.efsyn.gr/ ellada/koinonia/ 98570_akoma-ena- delfini-pethane -aihmaloto-sto- attiko-zoologik o-parko
- Ούτε στην Αθήνα, Ούτε Πουθενά: Τα Δελφίνια Ανήκουν στις Θάλασσες, Όχι στις Δεξαμενές, 17 Ιουλίου 2018: https://
www.vice.com/gr/ article/ev8n5w/ oyte-sthn-a8hna- oyte-poy8ena-ta -delfinia-anhko yn-stis-8alasse s-oxi-stis-de3a menes
- Εδώ η έκθεση των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος: https://
www.lifo.gr/ files/1428727/ attiko_zoologiko _apofasi_prosti mo.pdf και εδώ η παρέμβαση της γερμανικής οργάνωσης ProWal: http:// walschutzaktione n.de/514601/ 2629716.html
Δείτε όλο το ιστορικό του δελφιναρίου του Αττικού Πάρκου, από το 2010 μέχρι σήμερα, εδώ και εδώ όπου πρέπει όμως να κατεβείτε μέχρι το τέλος της σελίδας γιατί το ιστορικό είναι τεράστιο και θέλει ιώβειο υπομονή και επιμονή - όχι "εμμονή"- για να το διαβάσετε ολόκληρο!
Κοινοποιήθηκε από: Dolphin Angels -- ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΖΩΟΦΙΛΟΙ ΣΕ ΜΙΑ ΣΕΛΙΔΑ -- Terrasos -- My Dolphin Club -- Φίλοι ζώων Παπάγου-Χολαργού -- Iosif Botetzagias -- Crimes Against Animals Greece -- Tarja Tanskanen -- ΟΧΙ ΣΤΟ ΔΕΛΦΙΝΑΡΙΟ-ΤΣΙΡΚΟ ΣΤΟ ΑΤΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ -- Noiazomai -Animal Rescue Thessaloniki Greece -Φιλοζωική Οργάνωση Θεσ/νίκης (i) -- vegans in greece -- ΟΧΙ στην κακοποίηση των ζώων -- Εργαστήριο Ιχθυολογίας, Ιχθυοπαθολογίας, μελισσοκομιας, Κτηνιατρικής Π.Θ -- ΦΙΛΟΖΩΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΔΗΜΟΥ ΔΑΦΝΗΣ - ,ΥΜΗΤΤΟΥ -- Be a Dog Hero -- Διάλογος φυτοφαγίας - ζωοφαγίας
UPDATE: Οι κοινοποιήσεις δεν είναι πλέον ορατές, καθώς το Facebook έχει κατεβάσει όλες τις αναρτήσεις αυτού του blog από την πλατφόρμα του. Και αν (για κάποιον περίεργο λόγο) οι σύνδεσμοι των σχετικών δημοσιευμάτων δεν ανοίγουν, για να τους ξαναβρείτε και να τους ανοίξετε πατήστε εδώ: https://gatouiti-blog.blogspot.com/2022/08/blog-post.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου