Ετικέτες

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020

Μακροπρόθεσμες επιπτώσεις συναισθηματικής κακοποίησης των παιδιών



sinaisthimatiki-kakopoihsi-tou-paidiou
Ανεξάρτητα από την ηλικία, η συναισθηματική ή ψυχολογική κακοποίηση δεν γίνεται άμεσα αντιληπτή από το θύμα, κυρίως λόγω συναισθηματικής εξάρτησης από τον θύτη, ο οποίος χρησιμοποιεί τεχνικές χειραγώγησης με σκοπό τον έλεγχο. Και όσο μεγαλύτερη η συναισθηματική εξάρτηση, τόσο μεγαλύτερη και η τάση του θύματος να μην ρίχνει το φταίξιμο στον θύτη αλλά στον ίδιο του τον εαυτό.  

Η συναισθηματική εξάρτηση των παιδιών από τους γονείς είναι απόλυτη, γι' αυτό και ορισμένες συμπεριφορές χειραγώγησης (όπως άρνηση της αγάπης ως μέσο τιμωρίας, αρνητική σύγκριση με άλλα παιδιά, απαξίωση, διπλά μηνύματα κλπ) μπορεί να μην είναι εμφανώς κακοποιητικές, τα αποτελέσματά τους όμως παραμένουν καταστροφικά. Οι γονείς μπορεί να μην κατανοούν την κακοποιητική επίδραση της ψυχολογικής βίας, ιδίως στις πιο δυσδιάκριτες μορφές της, όμως συχνά την χρησιμοποιούν με σκοπό να νουθετήσουν το παιδί τους

Η συχνότερη επίπτωση που συνήθως ακολουθεί το θύμα σε όλη του τη ζωή, είναι η συνεχής ανάγκη επιβεβαίωσης και αποδοχής: ενήλικες που κακοποιήθηκαν σαν παιδιά, παραμερίζουν το συμφέρον τους προκειμένου να γίνουν αποδεκτοί από τους άλλους, καθώς κινούνται από ένα βαθύτατο συναίσθημα ανεπάρκειας το οποίο παρερμηνεύεται ως υπερβολική καλωσύνη. Η κατ' επανάληψη απογοήτευση υπονομεύει την αυτοπεποίθηση και μετουσιώνεται σε χαμηλή αυτοεκτίμηση και πικρία, ενώ η ενοχή εύκολα καταλήγει στο μονοπάτι της αυτοκαταστροφής και οδηγεί στην κατάθλιψη. Ο συνδιασμός όλων αυτών με τον φόβο επανάληψης της απόρριψης εκθέτει το κακοποιημένο άτομο στον κίνδυνο διαιώνισης της μη διεκδίκησης για τον εαυτό, αδυναμίας οριοθέτησης των άλλων, και αλλεπάλληλων τοξικών σχέσεων, έτσι που ο φαύλος κύκλος ανατροφοδοτείται συνεχώς. 



Πηγές

  • Ψυχολογική κακοποίηση, ορισμοί: wikipedia.org
  • Η Ψυχολογική βία στα παιδιά: infokids.gr 
  • Το διακριτό μοτίβο της συναισθηματικής κακοποίησης: psychologynow.gr
  • 5 συνέπειες της συναισθηματικής κακοποίησης για να προσέξετε: meygeia.gr
  • Η Ψυχολογική Κακοποίηση Μπορεί Να Προκαλέσει Συναισθηματικά Μπλοκαρίσματα: forwoman.gr
  • Οι Τοξικές Σχέσεις Κακοποιούν Συναισθηματικά Τον Άλλον: forwoman.gr
  • Τι είναι Κακοποίηση; Όλες οι διαστάσεις του προβλήματος: art-therapy.center
  • ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: familives.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: