Ετικέτες

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020

ΔΕΝ ζευγαρώνουν και ΔΕΝ είναι ευτυχισμένα!


Οι επιχειρηματίες των δελφιναρίων, προκειμένου να υποστηρίξουν την συνέχεια των δραστηριοτήτων τους, λένε πολλές φορές ότι "τα δελφίνια δεν θα ζευγάρωναν αν δεν ήταν ευτυχισμένα", αυτό όμως απέχει πολύ από την αλήθεια. 

Μετά την γενική κατακραυγή που ακολούθησε τα όσα έφτασαν στο φως της δημοσιότητας εξ αιτίας και του ντοκιμαντέρ Blackfish (1, 2, 3), οι επιχειρηματίες της αλυσίδας των Αμερικανικών δελφιναρίων "SeaWorld" αναγκάστηκαν, το 2016, να σταματήσουν την αναπαραγωγή στην αιχμαλωσία των μεγάλων κητωδών που είναι γνωστά ως όρκες, ανήκουν στην οικογένεια δελφινίδαι, και αναφέρονται πολλές φορές στα ελληνικά με τον εσφαλμένο όρο "φάλαινα δολοφόνος" (κατά απόδοση του αγγλικού "killer whale"), εξακολουθούν όμως να αναπαράγουν μικρότερα κητώδη, όπως δελφίνια και μπελούγκες. 

Η διαδικασία της αναπαραγωγής στην αιχμαλωσία (album) δεν γίνεται με φυσικό τρόπο αλλά με τεχνητή σπερματέγχυση, κατά το πρότυπο που ακολουθείται και στα ζώα της βιομηχανοποιημένης κτηνοτροφίας (image). Τα αρσενικά εκπαιδεύονται να δίνουν το σπέρμα τους, υποκύπτοντας σε διάφορους αφύσικους τρόπους διέγερσης από τους φροντιστές τους, ενώ τα θηλυκά υποχρεώνονται να δεχτούν την τεχνητή γονιμοποίηση αφού πρώτα ακινητοποιηθούν, πολλές φορές με την βοήθεια ψυχοτρόπων φαρμάκων όπως η διαζεπάμη. Δείτε το βίντεο: 


SeaWorld Doesn't Want You to Know 
They Drug and Sexually Abuse Dolphins


PETA προωθεί καμπάνια για την καθολική απαγόρευση αναπαραγωγής στην αιχμαλωσία ΟΛΩΝ των κητωδών, φέρνοντας στο φως της δημοσιότητας δύο μελέτες της ίδιας της επιχείρησης που εκθέτουν τις λεπτομέρειες αυτής της αναπαραγωγικής διαδικασίας, η οποία πραγματοποιείται με αφύσικο και απάνθρωπο τρόπο και οδηγεί στην γέννηση απογόνων που είναι καταδικασμένοι να ζήσουν όλη τους την ζωή στην αιχμαλωσία, ενώ μόνον ως προς την εξωτερική εμφάνιση θυμίζουν σε κάτι τους ελεύθερους εκπροσώπους του είδους τους: άγρια ζώα της θάλασσας που γεννήθηκαν μέσα σε τσιμεντένια κτίρια, δεν ξέρουν τι πάει να πει ζωντανό ψάρι, ούτε τι είναι τα θαλάσσια ρεύματα και τα κύματα. Μερικά απ' αυτά δεν ξέρουν καν ούτε τι πάει να πει ουρανός. Είναι "φρικιά" που δημιουργήσαμε μόνο και μόνο για την δική μας διασκέδαση, κι' αυτά που τα εξαναγκάζουμε να κάνουν τα πουλάμε ύστερα σαν πρόγραμμα "εκπαιδευτικό". Τις μελέτες μπορείτε να δείτε εδώ και εδώ.

Τα μωρά δελφινάκια που γεννιούνται στην αιχμαλωσία έχουν υψηλό ποσοστό θνησιμότητας (όπως άλλωστε και οι μητέρες τους) και, αν επιζήσουν, δεν θα έχουν ποτέ την ευκαιρία να γνωρίσουν τίποτε περισσότερο από τους τοίχους της δεξαμενής που τα περιέχει (για παράδειγμα, δείτε τι έγινε στην Ελλάδα). Το αίτημα για τον τερματισμό της αναπαραγωγής αυτών των δυστυχισμένων πλασμάτων είναι παγκόσμιο. 

Παραθέτω αυτούσιο ένα μικρό απόσπασμα από το κείμενο της PETA: "In nature, belugas and bottlenose dolphins maintain dynamic relationships with large social networks, choose their own mates, and swim freely in the ocean. SeaWorld and other marine parks teach the wrong, speciesist lesson: that it's acceptable to imprison animals, breed and group them as we - not they - please, and deny them everything that's natural and important to them. SeaWorld continues to masturbate male dolphins forcibly and rape female dolphins by tearing them out of the water and sometimes drugging them so they can't fight back while staff shove tubes filled with semen into their uteruses. Some animals endure this process repeatedly, only for their babies to die or be shipped off to other SeaWorld parks."  

Μετάφραση: Στην φύση, οι μπελούγκες και τα ρινοδέλφινα διατηρούν λειτουργικές κοινωνικές σχέσεις μέσα σε μεγάλα κοινωνικά δίκτυα και επιλέγουν το ταίρι τους, καθώς κολυμπούν ελεύθερα στην ανοικτή θάλασσα. Οι επιχειρηματίες των δελφιναρίων μάς διδάσκουν το λάθος μάθημα του ειδισμού, ότι δηλαδή είναι θεμιτό να φυλακίζουμε τα ζώα, να τα αναπαράγουμε και να τα εντάσσουμε σε ομάδες που έχουν επιλεγεί από εμάς και όχι από αυτά, καθώς τους στερούμε ο,τιδήποτε είναι για τα ίδια σημαντικό ή φυσιολογικό. Οι φροντιστές που εργάζονται στις επιχειρήσεις των δελφιναρίων αυνανίζουν τα αρσενικά δελφίνια με το ζόρι, και βιάζουν τα θηλυκά, τραβώντας τα έξω από το νερό και μερικές φορές χορηγώντας τους ψυχοτρόπες φαρμακευτικές ουσίες, ούτως ώστε να μην μπορούν να αντιδράσουν όταν τα σωληνάρια με το σπέρμα χώνονται μέσα στην μήτρα τους. Κάποια ζώα υφίστανται αυτήν την διαδικασία, που επαναλαμβάνεται αρκετές φορές κατά την διάρκεια της ζωή τους, μόνο και μόνο για να φέρουν στον κόσμο μωρά που θα πεθάνουν ή θα μεταφερθούν σε άλλα δελφινάρια.  

Στηρίζουμε την καμπάνια της PETA, υπογράφοντας εδώ: https://support.peta.org/page/1943/action/1?locale=en-US




Ενσωματωμένοι σύνδεσμοι:
  • SeaWorld was forced to stop breeding orcas, but they’re STILL BREEDING OTHER DOLPHINS AND WHALES. Female dolphins are sometimes DRUGGED before being sexually abused and impregnated with semen that trainers collected by MOLESTING male dolphins: https://bit.ly/382QGEc 



Πρώτη κοινοποίηση: Stop Attica Zoological Park Dolphinarium (Athens - Greece)

ΥΓ - Παρατήρηση: Όντως, η διεθνής πρακτική των τελευταίων χρόνων αποδεικνύει ότι τεχνητή σπερματέγχυση αποτελεί μέθοδο εκλογής για την αναπαραγωγή κητωδών στην αιχμαλωσία, για πολλούς και διάφορους λόγους. Ακόμη και αν δεν ήταν έτσι όμως, είναι εντελώς αντιεπιστημονικό να ισχυριστεί κανείς ότι η αναπαραγωγική δραστηριότητα των ειδών αποτελεί κατά τον οιονδήποτε τρόπο δείκτην ευζωίας, με οφθαλμοφανέστερο παράδειγμα αυτό της αναπαραγωγής των εξαθλιωμένων αδέσποτων γατιών, την οποία οι πάντες αγωνίζονται να περιορίσουν.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: