Σύμφωνα με πολύ πρόσφατη έκθεση* ομάδας επιστημόνων από το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Brown, που έχει τίτλο "Creating Refugees: Displacement Caused by the United States’ Post-9/11 Wars", εξ αιτίας του πολέμου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής "κατά της τρομοκρατίας", που ξεκίνησε μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001, τουλάχιστον 37 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τις πατρίδες τους μέχρι σήμερα, ενώ η εισροή προσφύγων από χώρες που έχουν υποστεί πολέμους προς τα δυτικά κράτη, συνεχίζεται.
Η έκθεση αποτελεί τμήμα του πρότζεκτ "Costs of War" του Πανεπιστημίου Brown, και επισημαίνει κατά λέξη ότι "ο αριθμός των προσφύγων υπερβαίνει τους εκτοπισμένους από κάθε πόλεμο που έγινε μετά το 1900, εκτός από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο", και ότι 37 εκατομμύρια είναι μια πολύ συντηρητική εκτίμηση, καθώς ο πραγματικός αριθμός θα μπορούσε να εκτιμηθεί στα 59 εκατομμύρια. Η έκθεση αναφέρεται κυρίως στους αμάχους που εκτοπίστηκαν από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, την Σομαλία και τις Φιλιππίνες, σημειώνοντας επίσης ότι ο υψηλότερος αριθμός προσφύγων προέρχεται από χώρες της Μέσης Ανατολής.
Τα ευρήματα της έκθεσης πυροδότησαν συζητήσεις, σχετικά με την ευθύνη των ΗΠΑ και των δυτικών συμμάχων τους, για την συμβολή τους στην καταστροφή που προκάλεσε την φυγή εκατομμυρίων ανθρώπων και διέλυσε τις χώρες τους. Οι New York Times μάλιστα επισημαίνουν ότι, μετά από προηγούμενους πολέμους (όπως για παράδειγμα τον πόλεμο του Βιετνάμ), οι ΗΠΑ δέχτηκαν μεγάλο αριθμό προσφύγων, για τους πρόσφυγες όμως που προέκυψαν από το 2001 και μετά, κανένα ανάλογο πρόγραμμα φιλοξενίας δεν έχει δημιουργηθεί, ούτε από τις ΗΠΑ ούτε από άλλες δυτικές χώρες. Αντιθέτως, παρατηρείται άρνηση αποδοχής των θυμάτων πολέμου και επικίνδυνη αύξηση των ακροδεξιών ομάδων, οι οποίες εκμεταλλεύονται την εισροή των προσφύγων για να εξυπηρετήσουν τα πολιτικά τους συμφέροντα.
Η έκθεση δημοσιεύτηκε σε ελληνικά** και ξένα*** ΜΜΕ, σχολιάστηκε επίσης εκτενώς και από τον Στέλιο Ελληνιάδη, στην εξαιρετική ραδιοφωνική εκπομπή του "Ένα ντέφι που πάει παντού", το Σάββατο 26-09-20, ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ. "Έσωσα" και αναμεταδίδω το ηχητικό, χωρισμένο σε δύο μέρη. Ολόκληρη την εκπομπή μπορείτε να ακούσετε ή/και να κατεβάσετε, μέχρι και την επόμενη Παρασκευή 2-10-20, από εδώ: https://archive.stokokkino.gr/uploadArchive/200926_120000.mp3
Πρώτη κοινοποίηση, εδώ: https://bit.ly/333ykCa
Παραπομπές
* Ολόκληρη την έκθεση μπορείτε να διαβάσετε εδώ: https://watson.brown.edu/research/2020/Post-9/11DisplacementStudy --> pdf
** poli-k.net (facebook.com), imerodromos.gr, distaffmagazine.com, kosmodromio.gr
*** nytimes.com, commondreams.org, realclearpublicaffairs.com
Από το αντίστοιχο κείμενο του Στέλιου Ελληνιάδη που ανέβηκε και στην ηλεκτρονική μορφή του Δρόμου της Αριστεράς (Περίπτερο Ιδεών - Πρόσφυγες) με τίτλο "37 εκατ. πρόσφυγες made by USA", αντιγράφω ένα μικρό κομματάκι: "Από τον Σεπτέμβρη του 2001, που πραγματοποιήθηκαν οι επιθέσεις στους δίδυμους πύργους, οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις συμμετείχαν σε πολεμικές δράσεις σε 24 χώρες... Όταν αποσύρθηκαν οι Σοβιετικοί, απογοητευμένοι από την αποτυχία τους να αντιμετωπίσουν τους Ταλιμπάν που χρηματοδοτούνταν από τις ΗΠΑ, οι πρόσφυγες ξαναγύρισαν στα σπίτια τους, αλλά όχι για πολύ. Από την εισβολή των Αμερικάνων και μετά, άλλα 5,3 εκατομμύρια πρόσφυγες προστέθηκαν σ' αυτούς που δεν είχαν τη δυνατότητα να επιστρέψουν, περίπου τρία εκατομμύρια ψυχές, διασκορπισμένες σε διάφορες περιοχές της χώρας ή στα γύρω κράτη, κυρίως στο Πακιστάν που έχει άλλα τρία εκατομμύρια ανέστιους Αφγανούς, αλλά και στο Ιράν που ακόμα φιλοξενεί αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες. Να σημειωθεί ότι συχνά οι εσωτερικές συρράξεις στις χώρες που τους φιλοξενούν ή οι αντιδράσεις των ντόπιων κατοίκων, αναγκάζουν πολλούς απ’ αυτούς να γυρίσουν στο Αφγανιστάν όπου η κατάσταση παραμένει εύφλεκτη και ανασφαλής... «Αραβική Άνοιξη» την ονόμασαν στο πλαίσιο του εξωραϊστικού τους μάρκετινγκ για τις ανατροπές μη αρεστών στη Δύση καθεστώτων, η οποία όμως εξελίχτηκε σε ένα Μαύρο Εφιάλτη για μια αραβική κοινωνία... Σήμερα, η Λιβύη υπάρχει μόνο στους παλιούς χάρτες, γιατί ουσιαστικά δεν υφίσταται και, έχοντας μοιράσει την εύνοια τους σε δύο αντιμαχόμενους πολέμαρχους, οι Δυτικοί είναι απολύτως ικανοποιημένοι από το έργο της διάλυσής της, με τα βομβαρδιστικά και τους μισθοφόρους τους∙ από τους Γάλλους, τους Βρετανούς και τους Αμερικάνους ως τους Καναδούς και τους σεΐχηδες του Κατάρ".
Images at https://poli-k.net/dimiourgontas-prosfyges-o-ektopismos-poy-proklithike-ton-polemo/