Από τους κλόουν των τσίρκων του νερού της δεκαετίας 1950-1960 στους "πρεσβευτές" για την προστασία του περιβάλλοντος του 1980-1990 και στα δυστυχισμένα ευφυή πλάσματα του 2010 - με αποκορύφωμα την διακήρυξη των δικαιωμάτων τους από την Αμερικανική Εταιρεία για την Πρόοδο της Επιστήμης, το 2012 - η γνώμη του κοινού για τα δελφινάρια έχει αλλάξει και η πρακτική της αιχμαλωσίας των κητωδών βρίσκεται σε αναθεώρηση. Τα ντοκιμαντέρ "The Cove" (2009), "A Fall From Freedom" (2011) [1, 2, 3] και "Blackfish" (2013) που έχουν φωτίσει την αρνητική πλευρά των δελφιναρίων, έπαιξαν ρόλο σε αυτήν την μεταστροφή. Ειδικά το τρίτο, που βρήκε μεγάλη ανταπόκριση κυρίως στο αμερικανικό κοινό και προβάλλει την τεράστια ταλαιπωρία που υφίστανται οι όρκες στην αιχμαλωσία, αλλά και τους κινδύνους στους οποίους εκτίθενται οι φροντιστές τους, έχει συντελέσει στην μείωση της επισκεψιμότητας και των εσόδων των επιχειρήσεων που διατηρούν αυτό το είδος.
archipelago.gr |
Προκειμένου για ζώα της στεριάς, όπως ελέφαντες, μεγάλα αιλουροειδή, αρκούδες και πρωτεύοντα, καταφύγια υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια. Τα καταφύγια χερσαίων ζώων, με προδιαγραφές δοκιμασμένες εδώ και δεκαετίες, έχουν λειτουργήσει και λειτουργούν σε διάφορα μέρη του κόσμου με απόλυτη επιτυχία. Καταφύγιο για ζώα της θάλασσας όμως δεν είχε υπάρξει ακόμη ποτέ και πουθενά μέχρι πρότινος, λόγω και των επιπλέον δυσκολιών που εμπεριέχει η πραγματοποίησή του, από φυσική, νομική και οικονομική άποψη.
Βεβαίως, τα καταφύγια πρώην αιχμαλώτων ζώων οποιουδήποτε είδους, δεν θα πρέπει να συγχέονται με τα φυσικά ενδιαιτήματα προστατευόμενων περιοχών που φιλοξενούν ελεύθερους πληθυσμούς. Στα καταφύγια "αποζημίωσης" αιχμαλώτων, τα ζώα δεν ζουν αυτόνομα, αλλά παραμένουν προστατευμένα σε ένα περιβάλλον που μοιάζει όσο γίνεται περισσότερο με το φυσικό, ενώ εξειδικευμένο προσωπικό φροντίζει για την ευζωία τους. Στην ουσία, πρόκειται για εγκαταστάσεις όπου καταφεύγουν ζώα τα οποία διασώζονται, ή μεταφέρονται από ζωολογικούς κήπους, τσίρκα, εργαστήρια, παράνομο εμπόριο εξωτικών ειδών και άλλες παρεμφερείς καταστάσεις. Και φυσικά δεν αναπαράγονται, ούτε χρησιμοποιούνται για κερδοσκοπικούς σκοπούς.
Παρ' όλες τις προκλήσεις και δυσκολίες όμως, τα καταφύγια σε φυσικές θαλάσσιες περιφράξεις, που θα καλούνται από δω και πέρα θαλάσσια καταφύγια και προορίζονται να στεγάσουν τα κητώδη που θα "αποσύρονται" από την αιχμαλωσία, θα αποτελέσουν την εναλλακτική λύση για τους πρώην διασκεδαστές του νερού. Τα θαλάσσια καταφύγια μπορούν να ακολουθήσουν το μοντέλο των χερσαίων και να εγκατασταθούν σε θαλάσσιους όρμους, να περιφραχτούν με δίχτυα και να φιλοξενήσουν τα κητώδη που δεν μπορούν να απελευθερωθούν στην ανοικτή θάλασσα. Μέσα σ' αυτά, τα ζώα θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μια ελεγχόμενη ημι-ελευθερία, να κοινωνικοποιηθούν και να συμπεριφερθούν πιο φυσιολογικά από κάθε άποψη. Μέχρι τώρα, έχουν μελετηθεί διάφορα προσχέδια, για δελφίνια που χρειάζονται ζεστές θάλασσες και για μεγαλύτερα κητώδη που χρειάζονται κρύες και, τον Ιούνιο του 2019, ξεκίνησε την λειτουργία του το πρώτο καταφύγιο, που εγκαταστάθηκε στο νησί Heimaey της Ισλανδίας για να "στεγάσει" δύο μπελούγκες που ήρθαν από δελφινάριο της Κίνας.
Θαλάσσια καταφύγια είναι στα σχέδια σε διάφορες χώρες. Στην Ιταλία, τον Ιανουάριο του 2015, οι αρχές έκλεισαν το δελφινάριο του Ρίμινι, μετά από πιστοποίηση κακομεταχείρισης των δελφινιών, ελλειματικής αδειοδότησης και μη ανταπόκρισης της εγκατάστασης στις απαιτούμενες προδιαγραφές. Τα τέσσερα δελφίνια του Ρίμινι μεταφέρθηκαν στην Γένοβα, η ιταλική κυβέρνηση όμως διατηρεί την κυριότητά τους με την προοπτική να μεταφερθούν σε ένα θαλάσσιο καταφύγιο, μόλις αυτό καταστεί δυνατόν. Διάφορες ΜΚΟ, όπως η LAV, το Ίδρυμα Μπριζίτ Μπαρντό και το Tethys Research Institute, μελετούν την εγκατάσταση ενός θαλάσσιου καταφυγίου στην Ιταλία, σε μια προσπάθεια που έχει και την υποστήριξη των αρχών. Το σχέδιο προβλέπει επίσης την φιλοξενία και αποκατάσταση δελφινιών από περιστατικά εκβρασμών στην Μεσόγειο.
Founder and President Lori Marino |
Little Grey and Little White |
Dolphin Readaptation Center |
Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου |
Το Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου [Aegean Marine Life Sanctuary (AMLS)], που βρίσκεται υπό κατασκευή στο νησί των Λειψών, λειτουργεί ήδη ως διεθνές ερευνητικό κέντρο, με σύγχρονα εργαστήρια και εξοπλισμό. Φιλοδοξεί να γίνει ένα βιώσιμο, καινοτόμο μοντέλο και πρόκειται σύντομα να λειτουργήσει ως κέντρο διάσωσης, περίθαλψης και επανένταξης θαλασσίων θηλαστικών που βρίσκονται τραυματισμένα στην περιοχή του Αιγαίου. Παράλληλα θα αποτελέσει καταφύγιο για δελφίνια που προέρχονται από δελφινάρια που κλείνουν, με στόχο να συμβάλει στην λύση του παγκόσμιου προβλήματος της κακοποίησης των δελφινιών που βρίσκονται, ακόμα και σήμερα, σε συνθήκες αιχμαλωσίας.
Το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους που ακολουθεί έχει βραβευθεί ως "Best Heroic Act of Environmental Stewardship" στο World Whale Film Festival στο Maui της Χαβάης, και έχει προβληθεί επίσης στο 14ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών στο Los Angeles (2020), ως παραγωγή της Clawed Hat Films, που δραστηριοποιείται με έδρα την Νότιο Αφρική.
Short Documentary Film about the Aegean Marine Life Sanctuary (AMLS)
"Τιμώντας την ελληνική πολιτισμική κληρονομιά, καθώς η Ελλάδα υπήρξε η πρώτη χώρα που θεσμοθέτησε την προστασία των δελφινιών πριν 2500 χρόνια, δημιουργούμε το πρώτο παγκοσμίως Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής στο Αιγαίο", δηλώνει το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος.
Πηγές:
Αρχική φωτογραφία: https://en.wikipedia.org/wiki/Dolphin -- https://www.petakids.com/spotlight/dolphins-being-freed/ και επίσης εδώ
Πηγές:
- Αναρτήσεις και φωτογραφίες από την σελίδα της ΠΚΑΚ (Πρωτοβουλία Κατά της Αιχμαλωσίας των Κητωδών), Stop Attica Zoological Park Dolphinarium (Athens - Greece)
Αρχική φωτογραφία: https://en.wikipedia.org/wiki/Dolphin -- https://www.petakids.com/spotlight/dolphins-being-freed/ και επίσης εδώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου