Ετικέτες

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023

Παραμύθια με δράκους, ένα ημερολόγιο σε εξι χρωματα και ένα οπλο




"Όταν ήμουν μικρή, ο πατέρας μου μου έλεγε δικά του παραμύθια, το βράδυ πριν κοιμηθώ. Και ήταν πάρα πολύ τρομακτικά, αμέσως μετά την τρομάρα ομως, ερχόταν ένα πολύ μεγάλο αστειο και γελάγαμε. Και ήταν συνέχεια αυτό το αναποδογύρισμα.
.. Αλλά πολύ τρομακτικα... Με δράκους, με όλ' αυτα, θυμάμαι έναν που τον είχανε ψήσει και μου τον περιέγραφε κιολας, πως είχε μαϊντανους στη μυτη... Κι εκεί γελάγαμε, αλλά τον είχανε ψήσει κανονικά, δεν υπήρχε θέμα! Αν αυτά τα κάνεις σε παιδική εκπομπή, θα ξεσηκωθούν οι ψυχολόγοι κατ' αρχήν. Μετά οι μαμάδες, ότι τρομάζουν τα παιδιά... Όμως τα παιδιά θα τρομάξουν πάρα πολύ στη ζωή τους, άρα  λοιπόν καλύτερα να τον ξέρουν τον φόβο και να τον διαχειρίζονται". 

Αυτό που μόλις διαβάσατε είναι απόσπασμα από μια συνομιλία της δημοσιογράφου Θεοδώρας Πασαχίδου με την Μαριανίνα Κριεζή στο βιβλιοπωλείο της Αιώρας, που έμεινε καταγεγραμμένη σ ένα μαγνητόφωνο και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Τα Νέα", στις 19/03/2022, αλλά αν πατησετε το link, δεν θα μπορέσετε να δειτε τίποτα εκτός από μια παλιά φωτογραφία, αφού το κείμενο το 'χουν κλειδωμένο και ειναι μόνο για συνδρομητές.

Παραμονες του 2023, τιμής ένεκεν, ο εκδοτικός οίκος ΑΙΩΡΑ έβγαλε στην κυκλοφορία ένα ημερολόγιο με τίτλο από ένα δικό της τραγουδι. "Φτιαξε καρδιά μου το δικό σου παραμύθι", γράφει στο εξώφυλλο, και κυκλοφορεί σε εξι χρώματα, κόκκινο, πράσινο, κίτρινο, μπλε, γαλάζιο και μωβ, ενώ στις σελίδες του συμπεριλαμβανεται και αυτή η συνομιλια.

"Και η διαχείριση του φόβου τι περιλαμβάνει;", διαβαζω. "Ας πούμε ότι είναι ΟΠΛΟ το χιούμορ εναντίον του φόβου; ΝΑΙ ΑΥΤΟ είναι το όπλο, και η τουμπα συνεχεια. Μια χαρά κοιμόμουν μετά τα παραμύθια του πατέρα μου, δεν έβλεπα εφιαλτες γιατί γελάγαμε στο τέλος. Εφιάλτες έβλεπα από τον Άντερσεν. Άρα το μυστικό βρίσκεται στην ισορροπία, στην ίδια ισορροπία που έχει και η ζωή... Ακριβώς αυτό, ΑΥΤΟ ΛΕΩ, όμως δεν θέλουνε τέτοια σημερα... Και πάντα είναι απαγορευμένο το να τρομάζουν τα παιδιά". 

Η φωτογραφία είναι από ανάρτηση της σελίδας "Εκδόσεις Αιώρα" στο Facebook


Δεν υπάρχουν σχόλια: