Aν και μείζονος σημασίας, η είδηση δεν απασχόλησε τα μέσα ενημέρωσης, πλην ελαχίστων. Αποκρύφτηκε, λοιπόν, το γεγονός ότι το πρόσφατο νομοσχέδιο του Κωστή Χατζηδάκη για το περιβάλλον, αυτό που σύμφωνα με τον υπουργό "εκσυγχρονίζει την ελληνική περιβαλλοντική νομοθεσία με βάση τις σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες και τις καλές πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών χωρών", βρίσκεται στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία εξετάζει τη νομιμότητά του. Ίσως η είδηση αποσιωπήθηκε από τα μέσα ενημέρωσης, καθώς δεν είναι λίγα εκείνα που υποστηρίζονται και χρηματοδοτούνται από επίδοξους επενδυτές, στους οποίους η κυβέρνηση έχει δώσει γη και ύδωρ.
Το ζήτημα έγινε γνωστό από την απάντηση του αρμόδιου επιτρόπου για το Περιβάλλον, τους Ωκεανούς και την Αλιεία, Virginijus Sinkevičius,στην σχετική επιστολή - πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Πέτρου Κόκκαλη, της ευρωβουλευτή των Πρασίνων Γιούτα Πάολους και ακόμη 49 ευρωβουλευτών. Στην απάντησή του, ο Ευρωπαίος επίτροπος επισημαίνει ότι:
- Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ήδη παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, από τον Νοέμβριο του 2019, για τη μη αποτελεσματική προστασία και διαχείριση των περιοχών Natura 2000.
- Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί πως δραστηριότητες όπως τα ορυχεία και η εξόρυξη υδρογονανθράκων δεν μπορούν να έχουν εκ προοιμίου εξαίρεση από τον έλεγχο περιβαλλοντικών επιπτώσεων στις περιοχές Natura 2000, όπως ψήφισε η κυβέρνηση με τον Ν. 4865, αφού είναι βέβαιη η σημαντική επίδρασή τους στις περιοχές αυτές [Οδηγία για τους Οικοτόπους 92/43/ΕΟΚ].
- H Επιτροπή θα προχωρήσει σε περαιτέρω έλεγχο σε ό,τι αφορά τη νομιμότητα του "νόμου Χατζηδάκη", σύμφωνα με την Οδηγία για τις Μελέτες Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, την Οδηγία για τους Οικοτόπους και την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.
via Άγρυπνοι Πολίτες / Agrypnoi Polites, The Awake Citizens
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου