Ετικέτες

Δευτέρα 10 Αυγούστου 2020

Ομάδα Δράσης Μαθητών για την προστασία όλων των ζώων

Η συνεχώς αυξανόμενη οικολογική κρίση έρχεται να αναδείξει το προφανές, ότι δηλαδή η υιοθέτηση νέων αξιών στις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων, αλλά και στις σχέσεις των ανθρώπων με τα άλλα ζώα και τη φύση, είναι αναγκαία. Η κατάσταση ηθικής ανομίας που επικρατεί δεν μπορεί να συνεχιστεί, καθώς τα οικολογικά προβλήματα αυξάνονται συνεχώς με πολλαπλές επιπτώσεις περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές. Μεταξύ άλλων δεινών, αρκετά δισεκατομμύρια ζώα, κάθε χρόνο, κακοποιούνται με ποικίλους τρόπους και για διάφορους λόγους από τους ανθρώπους, με σκοπό το οικονομικό όφελος, την ψυχαγωγία, την έρευνα, την τροφή, την ένδυση και άλλα. 

Ένα εξαιρετικό ηλεκτρονικό βιβλιαράκι - οδηγός, που σχεδιάστηκε από αξιόλογους εκπαιδευτικούς και εκδόθηκε ηλεκτρονικά τον Ιούνιο του 2020, αποτελείται από εκπαιδευτικό υλικό κατάλληλο για παιδιά όλων των ηλικιών. Οι δραστηριότητες που παρουσιάζονται στις σελίδες του χωρίζονται σε δύο ενότητες. Η πρώτη ενότητα απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (νηπιαγωγείου και δημοτικού), και η δεύτερη σε μαθητές και μαθήτριες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (γυμνασίου και λυκείου). Πρόκειται για έναν μικρό αλλά πολύ περιεκτικό οδηγό γνώσης και δράσης, με αξιόπιστες και έγκυρες διαδικτυακές πηγές, κατάλληλο για την υποστήριξη των εκπαιδευτικών που εκπονούν φιλοζωικό πρόγραμμα στις τάξεις τους. Απολύτως κατάλληλο και για ενήλικες, το συλλογικό αυτό έργο αποτελεί μια πολύ καλή αφετηρία πλοήγησης στα βασικά προβλήματα της σχέσης των σύγχρονων ανθρώπων με τα ζώα. 

Από την Ομάδα Δράσης των Μαθητών για την Προστασία των Ζώων, τώρα και στην Ανοιχτή Βιβλιοθήκη, και από το "Δίκτυο Τέχνης και Δράσης : Οι άνθρωποι με τα μπαλόνια*" στις οθόνες, στα θρανία και στις σχολικές αίθουσες, το e-book προσφέρεται για μη εμπορική χρήση και μπορείτε να το βρείτε εδώ και εδώ.

 

Επιμέλεια: Ειρήνη Παγίδα, Γιώργος ΚέκερηςΧριστίνα Νομικού και μέλη του Δικτύου Τέχνης και Δράσης

Συγγραφείς: Άννα ΑσλάνηΑφροδίτη Τσιούρη, Γιώργος Κέκερης, Ειρήνη Παγίδα, Ευαγγελία Κέκερη, Μαρία Χρήστου, Νιόβη Χατζηνικολάου, Σταύρος Καραγεωργάκης, Σωτηρία Ρέκλου, Χριστίνα Κάτσενου, Χριστίνα Νομικού
 

Περιεχόμενα - Δραστηριότητες

  • Παγκόσμιες ημέρες για τα ζώα
  • Ζώα συντροφιάς - Σκύλοι οδηγοί τυφλών
  • Απειλούμενα είδη - Μια βουτιά με την Ιλόνα τη θαλάσσια χελώνα
  • Απειλούμενα είδη - Κάποια ζώα φωνάζουν SOS
  • Η συμπεριφορά μας απέναντι στα ζώα
  • Παιχνίδι για τα ζώα
  • Λέμε ΟΧΙ στη κακοποίηση των ζώων
  • Απειλούμενα ζώα – Μείωση βιοποικιλότητας

Δεν υπάρχουν σχόλια: