Οι Πέντε Ελευθερίες των Ζώων (Five Freedoms), τις οποίες, στην Ελλάδα, το νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς "Άργος" επιχείρησε να εμφανίσει ως πρωτοπορία, δεν είναι κάτι καινούργιο, αντιθέτως μάλιστα τείνει να θεωρηθεί ξεπερασμένο. Η ιστορία τους άρχισε το 1964, στο Ηνωμένο Βασίλειο, με το βιβλίο της Ruth Harrison (1920 - 2000) "Animal Machines", το οποίο εκθέτει τις πρακτικές της εντατικοποιημένης η βιομηχανοποιημενης κτηνοτροφίας (Factory Farming), που είχε αρχίσει ήδη από τότε να διαμορφώνει τον απάνθρωπο χαρακτήρα της.
Με δύο λόγια, οι Πέντε Ελευθερίες περιγράφουν την απαλλαγή των ζώων από τον βασανισμό που τους επιφυλάσσει η ανθρώπινη μεταχείριση, και περιλαμβάνουν τρεις προϋποθέσεις που αναφέρονται στην σωματική τους διάσταση και δύο στην ψυχοδιανοητική. Η απαλλαγή ενός ζώου από τον βασανισμό προϋποθέτει ότι αυτό θα μπορεί να τρώει και να πίνει, να ξεκουράζεται, να μην κακοποιείται σωματικά και να γιατροπορεύεται, να εκδηλώνει τις φυσιολογικές για το είδος του συμπεριφορές, και να μην κακοποιείται συναισθηματικά βιώνοντας φόβο, απειλή, ανασφάλεια και απελπισία.
Το 2009, ο πίνακας των πέντε ελευθεριών προσαρμόστηκε από την Farm Animal Welfare Committee, προκειμένου αυτές να αποτελέσουν ένα αντικειμενικό διαγνωστικό εργαλείο αξιολόγησης της ευζωίας. Έτσι προκύπτει η αξιολόγηση της ποιότητα της ζωής ενός ή περισσοτέρων ζώων, που διακρίνεται σε υψηλή, καλή, μέτρια, πτωχή και ανυπόφορη, δηλαδή ζωή που ένα ζώο αξίζει ή δεν αξίζει να ζει, όπως θα έκρινε το ίδιο το ζώο αν μπορούσε να αποφασίσει για τον εαυτό του (a life worth or not worth living from THEIR point of view).
Αν και το ζήτημα της
ευζωίας τέθηκε αρχικά για τα παραγωγικά ζώα, η επίτευξή της είναι σήμερα ένας στόχος εφικτός περισσότερο για τα ζώα συντροφιάς. Για τα
παραγωγικά ζώα, τα πράγματα θα μπορούσαν - ίσως - να γίνουν λίγο
καλύτερα, αν αποφασίζαμε να αλλάξουμε τις καταναλωτικές μας συνήθειες.
Δείτε περισσότερα εδώ: https://gatouiti-blog.blogspot.com/2021/09/blog-post_28.html
Photo at researchgate
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου