Ετικέτες

Δευτέρα 2 Μαρτίου 2020

Ψυχολογία του Φασισμού

(Διερεύνηση της διείσδυσης και της επιρροής του φασισμού στο κοινωνικό σώμα)


Ποια είναι τα ψυχολογικά αίτια του φασισμού; Ποιες είναι οι συνθήκες που τον εκτρέφουν; Γιατί ζούμε την αναβίωσή του μετά την καταστροφή στην οποία ο οδήγησε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος; Ποια είναι η άμυνα της κοινωνίας μας απέναντι στο φαινόμενο που έπληξε όσο τίποτα άλλο τον σύγχρονο κόσμο;



του Νίκου Μαρκέτου 

εκδόσεις Κοροντζή (2018)


politeianet.gr/books 



Πώς μέσα στον ανθρώπινο ψυχισμό καρποφορεί η φασιστικη προπαγανδα και ποιες είναι οι ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις της καταπίεσης, της βίας και της τρομοκρατίας;

Αντιμετωπος με ένα παντοδύναμο σύστημα, οπως οι παγκόσμιες αγορές και οι νόμοι τους, ο μέσος άνθρωπος πείθεται ότι δεν μπορεί να αξιώσει τίποτα περισσότερο, πέρα από αυτό που του υπαγορεύουν τα ΜΜΕ και ο φόβος του οικονομικού αφανισμού. 

Όταν ο φόβος πάρει διαστάσεις απειλής αφανισμού ή κατακερματισμού, ενεργοποιούνται μηχανισμοί από το ανώριμο Εγώ της βρεφικής και της πρώτης παιδικής ηλικιας. Υπό τα κράτος μιας θανάσιμης απειλής, ο ενήλικος άνθρωπος παλινδρομεί σε προγενέστερα στάδια της ψυχολογικής του ανάπτυξης.

Σε έντονα ψυχοπιεστικές καταστάσεις, όπου ο φόβος περιπλέκεται με θυμό, οργή, μίσος, ματαίωση, ταπείνωση, εξάρτηση, οι ώριμοι τρόποι διαχείρισης υπαναχωρουν και ασυνειδητοι συναισθηματικοί μηχανισμοί αναλαμβάνουν δράση. 

Η φασιστική προπαγάνδα αξιοποιεί και χειραγωγεί το ασυνείδητο και έτσι προάγεται η βία των φασιστικών ομάδων, ο ρατσισμός, η συμπεριφορά του οπαδού, η λατρεία στον ηγέτη, ή η παθητική υποταγή στην εξουσια και η στροφή προς τον μυστικισμό. 



Το διάβασα πέρισυ και το συστήνω ανεπιφύλακτα.  



Βίντεο από την παρουσίαση του βιβλίου 
στο Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Χαλανδρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: