Ετικέτες

Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020

Ελεύθερα δελφίνια και συμμαχίες εραστών που διαρκούν μια ζωή





Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Behavioral Ecology", τ
α αρσενικά ρινοδέλφινα που φτάνουν στην πλήρη ωριμότητα* ολοκληρώνουν την ερωτική τους ζωή με την βοήθεια των παιδικών τους φίλων! Έτσι, οι σύντροφοι της παιδικής ηλικίας αλληλοβοηθούνται μεταξύ τους για να εντοπίσουν πιο εύκολα τα θηλυκά, να τα απομονώσουν και να ζευγαρώσουν μαζί τους. Γι' αυτόν τον λόγο τα νεαρά αρσενικά, ορμώμενα από την ανάγκη της συνεργασίας, αφιερώνουν τον περισσότερο χρόνο τους σε κοινωνικές συναναστροφές με άτομα του ίδιου φύλου, προκειμένου να δημιουργήσουν για το μέλλον τους σχέσεις εμπιστοσύνης και "συμμαχίες" που διαρκούν μια ζωή.


Η έρευνα
βασίστηκε σε παρατηρήσεις ρινοδέλφινων στο φυσικό τους περιβάλλον, στο Shark Bay της Αυστραλίας (Shark Bay Dolphin Project), και αποτελεί την συνέχεια μιας προηγούμενης μελέτης, σύμφωνα με την οποία τα ενήλικα αρσενικά κινούνται σε ομάδες των δύο ή τριών ατόμων που αλληλοβοηθούνται και συνεργάζονται μεταξύ τους κατά τον εντοπισμό και την απομόνωση θηλυκών που βρίσκονται σε οίστρο. Για να κατανοήσουν την σπουδαιότητα των ισχυρών δεσμών στις κοινωνίες των ρινοδέλφινων, οι ερευνητές μελέτησαν την συμπεριφορά τους επί 30 χρόνια και διαπίστωσαν ότι τα αρσενικά άτομα ηλικίας κάτω των 10 ετών αφιερώνουν  πολύ περισσότερο χρόνο στην κοινωνικοποίηση από ότι τα συνομήλικά τους θηλυκά. Αν και οι φιλίες τόσο των αρσενικών όσο και των θηλυκών αναπτύσσονται μεταξύ ατόμων του ίδιου και όχι του αντιθέτου φύλου, είναι προφανές ότι οι ισχυροί κοινωνικοί δεσμοί παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην επιβίωση του είδους.


Πηγές:


via Dolpnin Angels



Εδώ (Dr. Janet Mann: Long-Term Animal Research Seminar Series at https://youtu.be/Be938fWJAm8) μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα διαδικτυακό σεμινάριο για τα ρινοδέλφινα της Αυστραλίας με θέμα "Diving beneath the surface: 3 decades of research on wild bottlenose dolphins" και ομιλήτρια την καθηγήτρια του τμήματος Βιολογίας και Ψυχολογίας του Georgetown University, Janet Mann.

(via Shark Bay Dolphin Project)
 



*Σημειωτέον ότι η διάρκεια ζωής των ελεύθερων ρινοδέλφινων είναι 40 - 45 χρόνια για τα αρσενικά, και 50 - 55 για τα θηλυκά. Τα αρσενικά ωριμάζουν αναπαραγωγικά στα 10 - 13, ενώ τα θηλυκά λίγο νωρίτερα, στα 7 - 12 χρόνια τους. Η διάρκεια κύησης είναι περίπου 12 μήνες και τα μικρά θηλάζουν τουλάχιστον μέχρι τα μισά του δεύτερου χρόνου τους. Η προεφηβεία και η κοινωνικοποίηση αρχίζει γύρω στα 6 χρόνια. Περισσότερες πληροφορίες για την κατανομή των ρόλων στην κοινωνία των ρινοδέλφινων, για την μητριαρχική τους κοινωνική συγκρότηση, και για τον ρόλο του αρσενικού που παίζει τον ρόλο του εραστή αλλά όχι του πατέρα, εδώ





Δεν υπάρχουν σχόλια: