Ετικέτες

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024

Τρώγοντας ζώα τρώμε το μέλλον μας



"Ως προς το ζήτημα της διατροφής, οι άνθρωποι είμαστε τα πιο ανόητα πλάσματα σ' αυτόν τον πλανήτη. Σκοτώνουμε δισεκατομμύρια άγρια ζώα για να προστατέψουμε τα ζώα που τρώμε. Καταστρέφουμε το περιβάλλον για να παράγουμε ζωοτροφές. Kατασπαταλάμε τους φυσικούς πόρους, ξοδεύουμε χρόνο και χρήματα, όχι για να ταϊσουμε τους ανθρώπους που πεθαίνουν από την πείνα αλλά για να παχύνουμε τα ζώα που πρόκειται να φάμε. Και -τι ειρωνία- εκτρέφουμε με τέτοιο δυσβάσταχτο κόστος ζώα που, τρώγοντάς τα, μας σκοτώνουν λίγο λίγο κι' αυτά με τη σειρά τους. Και αντί να παραδεχτούμε ότι όλο αυτό είναι μια τρέλα, βασανίζουμε και δολοφονούμε ακόμα μερικά εκατομμύρια ζώα, προσπαθώντας να ανακαλύψουμε θεραπείες για ασθένειες τις οποίες εμείς οι ίδιοι έχουμε προκαλέσει τρώγοντας ζώα". 


Σχετικά με τις σημερινές διατροφικές συνήθειες του αναπτυγμένου κόσμου, δεν νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει καλύτερη απόδοση της ουσίας του θέματος από αυτήν του συγγραφέα του βιβλίου "The RAVE Diet and Lifestyle", Mike AndersonΤο σημερινό διατροφικό μας σύστημα στηρίζεται στην βιομηχανοποιημένη κτηνοτροφία, κι' αυτό  είναι κάτι που πρέπει ν' αλλάξει. Μιλούν οι αριθμοί

  • Κάθε 10 δευτερόλεπτα, ένα παιδί στον κόσμο πεθαίνει από πείνα, ενώ ένας στους τέσσερεις ανθρώπους του πλανήτη δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό (theworldcounts).
  • Τα "παραγωγικά ζώα" (farm animals) καταλαμβάνουν περισσότερο από το 60% της βιομάζας των θηλαστικών της Γης. (ourworldindata).
  • Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (Food and Agriculture Organization - FAO), κατά το 2021 στις ΗΠΑ, σφαγιάστηκαν 9,73 δισεκατομμύρια ζώα
  • Σύμφωνα με το αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας (US Department of Agriculture - USDA), το 37% του καλλιεργήσιμου εδάφους αυτής της χώρας χρησιμοποιείται για την καλλιέργεια ζωοτροφών. 
  • Το κόστος της υπερκατανάλωσης κρέατος είναι πάρα πολύ υψηλό. Σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (Center Disease Control and Presentation), 42% των ενηλίκων  Αμερικανών υποφέρουν από παχυσαρκία και συνοδά νοσήματα που αυξάνουν την θνησιμότητα

Για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, συγκροτήθηκε (στα πλαίσια του διεθνούς οργανισμού EAT*) μια επιτροπή επιστημόνων, η EAT-Lancet commission, με σκοπό τον καθορισμό την μελέτη του σημερινού διατροφικού συστήματος και την σύνταξη μιας εναλλακτικής πρότασης που θα συνδιάζει την υγεία των ανθρώπων με την βιωσιμότητα του πλανήτη και των οικοσυστημάτων του (Planetary health diet).Τα συμπεράσματα της επιτροπής αυτής δημοσιεύτηκαν στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, τον Ιανουάριο του 2019**

Tην επιτροπή αποτελούν 37 επιστήμονες από όλον τον κόσμο (με επικεφαλής τον καθηγητή Επιδημιολογίας και Διατροφής της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Harvard, Walter Willett), που δίνουν οδηγίες για ένα πρότυπο κατανάλωσης ικανό να εξασφαλίσει, όχι μόνον επάρκεια τροφής αλλά και υγεία στον αυξανόμενο πληθυσμό της γης. Σκοπός της δημοσίευσης είναι η παρουσίαση ενός διατροφικού μοντέλου που θα εγγυάται την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του παγκόσμιου  πληθυσμού (ο οποίος υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 10 δισεκατομμύρια το 2050), μειώνοντας σε μεγάλο βαθμό τους θανάτους που σημειώνονται λόγω υποσιτισμού, με παράλληλη προστασία και εξασφάλιση της βιωσιμότητας του φυσικού κόσμου. Η παγκόσμια εφαρμογή αυτού του  διατροφικού προτύπου μπορεί να εξασφαλίσει το μέλλον τόσο των ανθρώπων όσο και του πλανήτη. 

Η EAT- Lancet Commission συστήνει ένα μέγιστο εβδομαδιαίας κατανάλωσης κρέατος 300 γραμμαρίων κατ' άτομο, ποσότητα αντίστοιχη με δυόμιση μπιφτέκια. 

Η "Ημέρα Εξάντλησης Κρέατος" (Meat Exhaustion Day) είναι μια ημερομηνία που υπολογίστηκε από την οργάνωση FOUR PAWS, με βάση την σύγκριση της μέσης κατανάλωσης κρέατος ανά άτομο με την εβδομαδιαία κατανάλωση που συστηνεται από την επιτροπή EAT- Lancet Commission. Από το αποτέλεσμα αυτής της σύγκρισης προκύπτει ότι, στις ΗΠΑ, καταναλώνεται ποσότητα κρέατος πενταπλάσια από την μέγιστη συνιστώμενη, ενώ ο υπόλοιπος Δυτικός κόσμος ακολουθεί ένα παρόμοιο διατροφικό μοντέλο.


"Πίσω από τους αριθμούς βρίσκονται τα πραγματικά θύματα των διατροφικών επιλογών του ανθρώπου, τα ζώα", επισημαίνει στην ΑΥΓΗ και τις Ιστορίες χωρίς φωνή, σε άρθρο με τίτλο "Τρώμε τον πλανήτη και το μέλλον μας", ο Πέτρος Κατσάκος.  

ια να καλυφθούν οι διατροφικές απαιτήσεις των ανθρώπων σε κρέας, υπολογίζεται πως κάθε χρόνο σφάζονται 83,3 δισεκατομμύρια ζώαΖώα που αναπαράγονται με αφύσικους ρυθμούς. Ζώα που αναπτύσσονται και παχαίνουν με ακόμα πιο αφύσικους ρυθμούς. Ζώα που περνούν το σύντομο διάστημα της ζωής τους κάτω από τρομακτικά άθλιες συνθήκες, που γεννούν όλο και περισσότερες, επικίνδυνες για τα ίδια και τους ανθρώπους, ζωονόσους. Ζώα που κατά εκατομμύρια σφαγιάζονται καθημερινά για να καλύψουν τις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες ενός κόσμου που, αλόγιστα και δίχως την παραμικρή αναστολή, τρώει το μέλλον του. 

Η υπερβολική ζήτηση κρέατος από το ανθρώπινο είδος έχει φτάσει σε τέτοιο επίπεδο, ώστε τα εδάφη που χρησιμοποιούνται για την κτηνοτροφία και την παραγωγή ζωοτροφών να αποτελούν το 50% της παγκόσμιας γεωργικής έκτασης και περίπου το 20% του πλανήτη. Με λίγα λόγια, οι άνθρωποι δεν καλλιεργούν πλέον τη γη για να τραφούν αλλά για να θρέψουν τα ζώα που θα φάνε. 

Για να αποδώσει τα απαιτούμενα η εναπομείνασα έκταση, ώστε να παραχθούν τα αναγκαία για την ανθρώπινη διατροφή γεωργικά προϊόντα, θα πρέπει να εφαρμοστούν στις καλλιέργειες μέθοδοι που τις καθιστούν τελικά όχι και τόσο ποιοτικές, και σίγουρα όχι και ιδιαίτερα υγιεινές, λόγω της αυξημένης χρήσης εξελιγμένων λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων. 

Η τρομακτική επέκταση της βιομηχανικής εκτροφής ζώων έχει ως συνέπεια μια σειρά σημαντικών περιβαλλοντικών προβλημάτων, καθώς εκτιμάται πως η κτηνοτροφία είναι υπεύθυνη για το ένα έκτο όλων των ανθρωπογενών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ενώ είναι ένας από τους κύριους παράγοντες αποψίλωσης των δασών, απώλειας οικοτόπων, κατανάλωσης νερού και ρύπανσης. Σύμφωνα με μελέτη της Αμερικανικής Ακαδημίας Επιστημών, τουλάχιστον 16.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στις ΗΠΑ από την ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλούν σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας οι τεράστιες φάρμες βιομηχανικής εκτροφής αγελάδων και γουρουνιών. 

Παράλληλα, η παγκόσμια κτηνοτροφία σπαταλά κάθε χρόνο το 1/3 του διαθέσιμου πόσιμου νερού της Γης. Ο τεράστιος αριθμός των ζώων που εκτρέφονται στις σημερινές βιομηχανικές φάρμες παράγει πολύ περισσότερη κοπριά από αυτή που μπορεί να απορροφήσει η γη ως λίπασμα, με την απορροή από αυτές τις εγκαταστάσεις να μολύνει κατάφωρα τα ποτάμια και τα υπόγεια ύδατα. Είναι χαρακτηριστικό πως η εταιρεία Tyson, ο μεγαλύτερος παραγωγός κρέατος των ΗΠΑ, είναι υπεύθυνη για την απόρριψη περισσότερων τοξικών ρύπων στις υδάτινες οδούς από εταιρείες όπως η ExxonMobil και η Dow Chemical [...]

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η "Ημέρα εξάντλησης κρέατος" υπολογίζεται ότι είναι η 24η Ιουνίου 2024, ωστόσο πολλές χώρες της Δύσης υπερβαίνουν τη συνιστώμενη μέγιστη κατανάλωση κρέατος ήδη από τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Ενώ κάποιες χώρες της Αφρικής και της Ασίας, όπως για παράδειγμα η Ινδία, δεν φτάνουν ποτέ στην "Ημέρα εξάντλησης κρέατος", αποκαλύπτοντας μια διατροφική ανισότητα για ανθρώπους που, χωρίς να φταίνε, πληρώνουν το περιβαλλοντικό κόστος της διατροφής των χωρών υψηλού εισοδήματος που είναι και οι κύριοι μοχλοί της παγκόσμιας κατανάλωσης κρέατος. Από την πλευρά τους, οι επιστήμονες που συνεργάστηκαν στην έρευνα της EAT-Lancet προειδοποιούν πως, αν ο αναπτυγμένος κόσμος δεν μειώσει τα επόμενα χρόνια την κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων κατά 70%, ο πλανήτης και οι κάτοικοί του θα αντιμετωπίσουν τις αρνητικές και δυσοίωνες συνέπειες της διατροφικής επιλογής τους". 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ: https://www.avgi.gr/koinonia/480215_trome-ton-planiti-kai-mellon-mas ή εδώ: https://www.rosa.gr/koinonia/istories-xoris-foni-trome-ton-planiti-kai-to-mellon-mas/



*Ο EAT είναι ένας διεθνής επιστημονικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός αφιερωμένος στην αλλαγή του σημερινού διατροφικού συστήματος. Συνεργάζεται με το σουηδικό ερευνητικό κέντρο Stockholm Resilience Center, το γερμανικό ινστιτούτο Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK), το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, τον διεθνή γεωργικό οργανισμό OneCGIAR, και το μεγάλου κύρους επιστημονικό περιοδικό The Lancet


**Lancet Commission 2019: Healthy Diets from Sustainable Food Systemshttps://repository.gheli.harvard.edu/repository/12892/

Food in the Anthropocene: the EAT–Lancet Commission on healthy diets from sustainable food

https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(18)31788-4/abstractFood systems have the potential to nurture human health and support environmental sustainability; however, they are currently threatening both. Providing a growing global population with healthy diets from sustainable food systems is an immediate challenge. Although global food production of calories has kept pace with population growth, more than 820 million people have insufficient food and many more consume low-quality diets that cause micronutrient deficiencies and contribute to a substantial rise in the incidence of diet-related obesity and diet-related non-communicable diseases, including coronary heart disease, stroke, and diabetes. Unhealthy diets pose a greater risk to morbidity and mortality than does unsafe sex, and alcohol, drug, and tobacco use combined. Because much of the world's population is inadequately nourished and many environmental systems and processes are pushed beyond safe boundaries by food production, a global transformation of the food system is urgently needed. 

 [Vox at THE FUTURE OF MEAT

bbctheguardian 

lifoleftparallaximagkathimerini.com.cyhealthstories]



Περισσότερα

  • Meat Exhaustion Day is calculated by FOUR PAWS by comparing the average actual consumption of meat per person with the Planetary Health Diet, recommended by the renowned EAT Lancet Commission. This panel of international scientists give guidance for what would be a consumption pattern that provides healthy food for a growing world population, within planetary boundaries. FOUR PAWS found that in the United States, five times the recommended amount of maximum meat intake is consumed each week. To reach climate and health boundaries, the EAT- Lancet Commission recommends a maximum weekly meat intake of 0.67 pounds / 301 grams, which would correspond to 2.5 burgers. The costs of meat overconsumption are high: According to the Center for Disease Control, 42% of the adult population in the US suffer from obesity, increasing associated diseases and mortality risks. Furthermore, 37% of all land in the United States is used for animal agriculture according to US Department of Agriculture data, with more than 9.73 billion animals being slaughtered in 2021, according to Food and Agriculture Organization (FAO) data. Meat Exhaustion Day is calculated by comparing the average actual consumption of meat per person with the Planetary Health Diet, recommended by the renowned EAT Lancet Commission. FOUR PAWS released a preliminary report in which a team of experts at FOUR PAWS took the Planetary Health and calculated the unique measurement tool. For further information go to the 2024 Meat Exhaustion Fact Sheet

MEAT IS EATING UP THE PLANET 

FOUR PAWS WARNS: MEAT IS EATING UP THE PLANET


World Consumption of Meat

Where the World Eats the Most & Least Meat

Ποσοστιαία κατανομή των χερσαίων θηλαστικών πάνω στην γη


Every one's-need and everyone's greed

Τρώγοντας ζώα


Άνθρωποι - ζώα - περιβάλλον είμαστε ένα















Δεν υπάρχουν σχόλια: