Ετικέτες

Τρίτη 6 Ιουλίου 2021

Παγκόσμια Ημέρα Ζωονόσων



Το 1880, ένας κτηνοτρόφος έφερε δυο λυσσασμένους σκύλους στο εργαστήριο του Γάλλου χημικού Λουί Παστέρ (Louis Pasteur), κι' εκείνος αποφάσισε να καλλιεργήσει τον άγνωστο μέχρι τότε παθογόνο παράγοντα σε εγκεφάλους κουνελιών. Έτσι άρχισε μια σειρά πειραμάτων και ο άγνωστος ιός, ύστερα από μια σειρά διαβάσεων από εγκεφάλους κουνελιών, παρουσίασε το γνωστό πια φαινόμενο της εξασθένησης της λοιμογόνου δύναμης. Ο Παστέρ, με απόλυτη πεποίθηση στην ορθότητα της μεθόδου του, αποφάσισε να την εφαρμόσει με την πρώτη ευκαιρία σε άνθρωπο. Η ευκαιρία ήλθε στις 6 Ιουλίου 1885, όταν ο Γιόζεφ Μάιστερ (Joseph Meister), ένα παιδάκι 9 χρονών από την Αλσατία δαγκώθηκε από λυσσασμένο σκυλί. Το παιδάκι σώθηκε και, από τότε, η 6η Ιουλίου ορίστηκε προς τιμήν του Παστέρ ως Παγκόσμια Ημέρα Ζωονόσων.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ως ζωονόσος (zoonoses) ορίζεται κάθε λοιμώδης νόσος που μπορεί να μεταπηδήσει από τα σπονδυλωτά ζώα στους ανθρώπους. Οι παθογόνοι παράγοντες που την προκαλούν μπορεί να είναι βακτήρια, ιοί, ή παράσιτα, και μπορεί να μολύνουν τους ανθρώπους άμεσα (μετά από άμεση επαφή με τα ζώα) ή έμμεσα (δια μέσου της τροφής, του νερού ή του περιβάλλοντος). Η μετάδοση αυτών των παθογόνων παραγόντων μεταξύ των ανθρώπων μπορεί να οδηγήσει τελικά σε πανδημία. 

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (Centers for Disease Control and Preventation), τα 3/4, δηλαδή το 75% των νεοεμφανιζόμενων επιδημιών προέρχονται από τα ζώα και μεταδίδονται στους ανθρώπους, είτε με την άμεση επαφή είτε με την κατανάλωση ζωικών προϊόντων. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποστηρίζει ότι οι κρεοπώλες, οι εκτροφείς παραγωγικών ζώων και οι άνθρωποι που κατοικούν κοντά σε δάση ημιαστικών περιοχών αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από τέτοιες ασθένειες.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ζωονόσων είναι ευκαιρία ενημέρωσης σχετικά με την εμφάνιση αυτού του είδους των ασθενειών, την δυνητική απειλή για τους ανθρώπους, και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να σπάσουν οι κρίκοι της αλυσίδας μέσω των οποίων πραγματοποιείται η μετάδοση. Μολονότι η κατανάλωση ζωικών προϊόντων δεν είναι εφικτό να σταματήσει από όλους και εντελώς, εκείνο που σίγουρα μπορεί να αλλάξει είναι ο τρόπος μεταχείρισης των ζώων


Επιλεκτικές αναφορές 

 

Image at healthforanimals.org (google.gr/search)

Δεν υπάρχουν σχόλια: