Ετικέτες

Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021

10 παρά 1 ερωτήσεις για την λεϊσμανίωση


Όταν μια θηλυκιά σκνίπα τσιμπά έναν ΜΟΛΥΣΜΕΝΟ σκύλο, η λεϊσμάνια που παίρνει μαζί με το αίμα του ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΤΑΙ ΜΕΣΑ ΤΗΣ για περίπου 10 ημέρες, και μετά ΜΠΟΡΕΙ να ΜΕΤΑΔΟΘΕΙ, ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΤΗΣ ΜΟΡΦΗ, σε έναν υγιή σκύλο που θα τσιμπήσει και ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ, ύστερα από λίγους μήνες, να του προκαλέσει λεϊσμανίωση. 

Ευτυχώς, στην Ελλάδα, οι σκνίπες, που τσιμπούν τον σκύλο, δεν συνηθίζουν να τσιμπούν και τον άνθρωπο, ούτε μπαίνουν, μέσα στα σπίτια!

ΕΡΩΤΗΣΗ1: Δηλαδή, στην Ελλάδα, αν έχω έναν σκύλο ΜΟΛΥΣΜΕΝΟ με λεϊσμάνια, δεν κινδυνεύω να μολυνθώ;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όχι. Στην Ελλάδα, ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ, έχουμε, περισσότερα από 100.000 κρούσματα λεϊσμανίωσης στον σκύλο, ενώ στον άνθρωπο αναφέρονται, κατά μέσο όρο, 25 κρούσματα σπλαχνικής λεϊσμανίωσης. Επίσης, λεϊσμάνια έχει βρεθεί στη χώρα μας στη γάτα, στην αλεπού, στο τσακάλι και στα τρωκτικά (1,2%). 

ΕΡΩΤΗΣΗ2: Δηλαδή, ούτε όταν χαϊδεύω ή περιποιούμαι τραύματα ΜΟΛΥΣΜΕΝΟΥ σκύλου που έχει διαγνωσμένη λεϊσμανίωση, κινδυνεύω να μολυνθώ;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όχι, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΟΛΥΝΘΕΙΣ! Η λεϊσμάνια ΠΡΕΠΕΙ πρώτα να ΑΝΑΠΤΥΧΘΕΙ, για περίπου 10 ημέρες, ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΣΚΝΙΠΑ για ν’ αποχτήσει την ικανότητα να μολύνει τον άνθρωπο, αν βέβαια, πρόκειται για είδος σκνίπας που προτιμάει να τσιμπάει τον άνθρωπο!

ΕΡΩΤΗΣΗ3: Η λεϊσμανίωση είναι σοβαρό νόσημα για τον σκύλο;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όταν γίνεται έγκαιρα η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, τότε τα περισσότερα από τα μολυσμένα ζώα θεραπεύονται. Βέβαια, και χωρίς φαρμακευτική αγωγή γίνεται καλά το 10-20% από αυτά!

ΕΡΩΤΗΣΗ4: Ναι, αλλά μήπως ο σκύλος παραμένει φορέας του παρασίτου;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όχι, γίνεται καλά και δεν παραμένει φορέας του παρασίτου. Ακόμη κι αν η φαρμακευτική αγωγή είναι ατελής, τα παράσιτα εξαφανίζονται για αρκετούς μήνες από το περιφερικό αίμα, και επομένως το ζώο δεν αποτελεί εστία μόλυνσης των σκνιπών!

ΕΡΩΤΗΣΗ5: Τι πρέπει να γνωρίζω, ως ιδιοκτήτης του μολυσμένου σκύλου, όταν τελειώνει η φαρμακευτική αγωγή;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τα ειδικά αντισώματα μπορεί να ανιχνεύονται για 12 μήνες, αλλά το ζώο είναι υγιές και δεν μεταδίδει το νόσημα. Επίσης, το διάστημα αυτό, μπορεί να εμφανιστούν ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΕΙΣ του νοσήματος, οπότε η φαρμακευτική αγωγή πρέπει να επαναληφθεί, και τέλος, στις ενζωοτικές χώρες όπως είναι η Ελλάδα, συμβαίνουν συχνά ΝΕΕΣ ΜΟΛΥΝΣΕΙΣ στα ζώα, και γι’ αυτό πρέπει να παίρνουμε τα απαραίτητα μέτρα για να τις προλαβαίνουμε.

ΕΡΩΤΗΣΗ6: Ποιά είναι τα ΚΑΛΥΤΕΡΑ μέτρα που πρέπει να πάρω για να προφυλάξω τον σκύλο μου από την λεϊσμανίωση;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η καλύτερη προφύλαξη, γίνεται:
α) με εντομοαπωθητικό ΠΕΡΙΛΑΙΜΙΟ (ή spray) με deltamethrin,
β) με εντομοαπωθητικό (diethyltoluamide-DEET) στον αυχένα και τη ράχη του σκύλου, ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΥΣΗ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ! Οι σκνίπες, είναι ΠΙΟ ΔΡΑΣΤΗΡΙΕΣ κατά τις ώρες 21.00-22.00 και 03.30-05.00. 
γ) με την ορολογική εξέταση για λεϊσμανίωση, κάθε ΙΟΥΝΙΟ και κάθε ΝΟΕΜΒΡΙΟ, για να τίθεται έγκαιρα η διάγνωση της λεϊσμανίωσης (ΙΟΥΝΙΟ) και να θεραπεύονται έγκαιρα τα μολυσμένα ζώα, πριν αυτά γίνουν "αποθήκη/φορείς λεϊσμάνιας" στη φύση, και δ) με την χορήγηση Leisguard (5 mg/10Kg σ.β./ημέρα, από το στόμα), ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ, από 15 ΜΑΡΤΙΟΥ έως 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, από 1 ΙΟΥΛΙΟΥ έως 31 ΙΟΥΛΙΟΥ και από 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ έως 15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ή με την χορήγηση allopurinol, 15 mg/Kg σ.β., ΚΑΘΕ 12 ΩΡΕΣ, απ’ το στόμα, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ, από τον ΜΑΪΟ έως τον ΝΟΕΜΒΡΙΟ [ΠΡΟΣΟΧΗ: Η αλλοπουρινόλη πρέπει να δίνεται στην συνιστώμενη δοσολογία και ανά δωδεκάωρο, ΟΧΙ ΣΕ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ, ΟΥΤΕ ΑΝΑ εικοσιτετράωρο!]. ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΤΑΙ ότι, με την προληπτική χορήγηση του Leisguard ή της allopurinol, ο σκύλος ΠΡΟΦΥΛΑΣΣΕΤΑΙ τους μήνες ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ και ΟΚΤΩΒΡΙΟ, που οι σκνίπες έχουν ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΜΟΛΥΣΜΑΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ με ΛΕΪΣΜΑΝΙΑ στη χώρα μας.

ΕΡΩΤΗΣΗ7: Η σπλαχνική λεϊσμανίωση είναι σοβαρό νόσημα για τον άνθρωπο;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Με την φαρμακευτική αγωγή, επιτυγχάνεται η κλινική ίαση στο 95% των ασθενών (ή στο 20% των μολυσμένων φορέων HIV). Βέβαια, και χωρίς φαρμακευτική αγωγή είναι δυνατόν να γίνει καλά το 5% των ασθενών!

ΕΡΩΤΗΣΗ8: Τι πρέπει να γνωρίζει ο ασθενής με σπλαχνική λεϊσμανίωση, όταν τελειώνει η φαρμακευτική αγωγή;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το αποτέλεσμα της φαρμακευτικής αγωγής ελέγχεται με την ορολογική εξέταση του ασθενούς, 1, 3, 6, 12 και 24 μήνες μετά την λήξη της αγωγής. Αναζωπυρώσεις του νοσήματος εμφανίζονται στο 5% των ασθενών (ή στο 80% των μολυσμένων φορέων HIV), συνήθως μέσα στο πρώτο 6μηνο μετά την λήξη της αγωγής, η οποία πρέπει τότε να επαναληφθεί.

ΕΡΩΤΗΣΗ9: Ποιά είναι τα ΚΑΛΥΤΕΡΑ μέτρα που πρέπει να πάρω για να προφυλάξω τον εαυτό μου από την λεϊσμανίωση;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Κατά την περίοδο των σκνιπών,
στην Ελλάδα από τον Μάιο έως τον Νοέμβριο, ο καλύτερος τρόπος για να προφυλαχθεί ο άνθρωπος από τη μόλυνση είναι να χρησιμοποιεί ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ εντομοαπωθητικό (Autan), στα ακάλυπτα μέρη του σώματος ή στα ρούχα, ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΥΣΗ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ, κάθε 3-4 ώρες, αν βρίσκεται στο εξωτερικό περιβάλλον, επειδή η δράση του εντομοαπωθητικού διαρκεί 3-4 ώρες. Επίσης, πρέπει να γίνεται ΕΓΚΑΙΡΑ η διάγνωση του νοσήματος και η θεραπεία των ασθενών, για να μη αποτελούν φορείς του παρασίτου στην φύση.


Σημ
: Οι σκνίπες κάνουν κάθε χρόνο την εμφάνισή τους κατά τα μέσα της άνοιξης, και παραμένουν ενεργές και κατά το μεγαλύτερο μέρος του φθινοπώρου (από τον Απρίλιο έως τον Νοέμβριο).

 

Πηγή: Στέλιος Χαραλαμπίδης (π.καθηγητής Παρασιτολογίας & Παρασιτικών Νοσημάτων, Κτηνιατρική Σχολή, Α.Π.Θ), Facebook (via ΠΦΟ)

Διαβάστε περισσότερα εδώ: Στέλιος Χαραλαμπίδης -> Παρασιτικά Νοσήματα -> ΛΕΪΣΜΑΝΙΩΣΗ

 

Σχετικοί σύνδεσμοι

LEISHMANIA INFANTUM - Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τη λεϊσμανίωση του σκύλου: petline.gr, skilia.gr

Μύθοι και αλήθειες για την λεϊσμανίαση: zoosos.grzophoros.gr, kynoclub.gr 

 

Αναδημοσίευση 


  Extension  

ΛΕΪΣΜΑΝΙΩΣΗ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΑΤΑΣ (ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΥΣ)


 

(από leishvet.org)

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: