Ετικέτες

Σάββατο 17 Ιουλίου 2021

Ο Καναδάς αντιμέτωπος με την Ιστορία (βίντεο)

Κείμενο του Νικόλαου Γρυσπολάκη

 

Αυτό το κείμενο ήθελα να το γράψω εδώ και πολλά χρόνια. Η χθεσινή "εθνική ημέρα του Καναδά" και τα γεγονότα που την σημάδεψαν, επιτέλους μου δίνουν την αφορμή. Έζησα στον Καναδά επί 15 χρόνια. Εκτός από το ότι σπούδασα και εργάστηκα εκεί, ασχολήθηκα ενεργά με τα κοινά και με την πολιτική, σε τοπικό και ομοσπονδιακό επίπεδο. Υπήρξα μέλος κομμάτων, ομάδων πολιτών, συλλόγων και κοινοτήτων. Έγινε αυτό που κάθε χώρα θέλει για έναν μετανάστη. Ενσωματώθηκα. Κι όμως· για τα 10 πρώτα χρόνια βρισκόμουν στο απόλυτο σκοτάδι, στην απόλυτη άγνοια, όπως βρίσκεται και η τεράστια πλειοψηφία της Καναδικής κοινωνίας (ηθελημένως ή όχι). Είχα ενσωματωθεί στο κυρίαρχο αποικιοκρατικό αφήγημα του καλού αποικιοκράτη, του κράτους που νοιάζεται για τους πολίτες του (αρκεί να μην είναι ιθαγενείς) και δίνει σε όλους ευκαιρίες (αρκεί να μην είναι και πάλι ιθαγενείς). Μέχρι την ημέρα που ένας άνδρας, αρχηγός του παραδοσιακού συμβουλίου της φυλής των Μόχοκ (κι' όχι ο διορισμένος από την Καναδική κυβέρνηση) με πλησίασε σε ένα πάρκο και μου πρότεινε το αριστερό του χέρι*. Από εκείνη την ημέρα ξεκίνησε για μένα μια αληθινή αποκάλυψη για το τι πραγματικά είναι το Καναδικό κράτος.

Οι περισσότεροι άνθρωποι, όταν ακούνε την λέξη Καναδάς, τους έρχεται αυτομάτως στο μυαλό μια ειρηνική χώρα με απέραντα δάση που νοιάζεται για το περιβάλλον και συμπεριφέρεται με σεβασμό στους πολίτες της. Αυτό είναι το αφήγημα που η πολύ καλά οργανωμένη εκστρατεία προπαγάνδας του κράτους έχει γράψει και προωθήσει, εδώ και δεκαετίες. Αυτό μπορεί να εμπεριέχει και μια δόση αλήθειας, παρότι ο Καναδάς είναι στις 5 πρώτες χώρες σε παραγωγή αερίων του θερμοκηπίου, απορριμάτων αλλά και σε κατανάλωση ενέργειας στον πλανήτη. 

Το κυρίαρχο αφήγημα θέλει έναν Καναδά που έκανε ειρήνη με τους ιθαγενείς. Εννοεί ότι οι ιθαγενείς όταν έφτασαν οι άποικοι, τους περιέθαλψαν, τους βοήθησαν και τους έδειξαν πως να επιβιώνουν στις αντίξοες συνθήκες αυτής της γης. Το κυρίαρχο αφήγημα θέλει ένα κράτος που άφησε στην ησυχία τους τους ιθαγενείς και συμπορεύθηκε απλώς μαζί τους. Ξεχνάει να αναφέρει όμως ότι, εδώ και 200 χρόνια, το Καναδικό κράτος, σε αγαστή συνεργασία με την εκκλησία, τις πετρελαιοβιομηχανίες, τις εταιρείες εξορύξεων και το Αγγλικό Στέμμα έχουν κλέψει σχεδόν όλα τα εδάφη τους. Ακόμη και σήμερα, από γήπεδα γκολφ μέχρι πετρελαιαγωγοί, περνούν σαν οδοστρωτήρες πάνω από τα εδάφη διαφόρων ιθαγενικών φυλών. Οι αναγκαστικές απαλοτριώσεις, οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης στις οποίες ζουν πολλοί από τους ιθαγενείς (ο Καναδάς είναι ένα από τα πλουσιότερα κράτη του πλανήτη, ενώ πολλά ιθαγενικά χωριά ζουν σε συνθήκες υποσαχάριας Αφρικής) είναι η καθημερινότητα των πρώτων κατοίκων αυτής της γης. 

Το κυρίαρχο αφήγημα επίσης, ξεχνάει να αναφέρει ότι εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά ιθαγενών απήχθησαν από τις οικογένειές τους, συγκεντρώθηκαν σε θρησκευτικά σχολεία και βασανίστηκαν με σκοπό την αλλοτρίωσή τους από τις ιθαγενικές ρίζες τους.Το αποτέλεσμα βεβαίως ήταν, ολόκληρες γενεές ιθαγενών να αποκοπούν από τις ρίζες τους και να κουβαλάνε αβάσταχτα τραύματα. Δεν είναι τυχαίο πως το ποσοστό εξαρτημένων και φυλακισμένων μεταξύ των ιθαγενών είναι 10πλάσιο σε σχέση με αυτό στον γενικό πληθυσμό. Αυτή η τακτική ήταν γενικευμένη για πάνω από 120 χρόνια, ενώ το τελευταίο τέτοιο σχολείο έκλεισε μόλις το 1996 (!!!).


Για χρόνια οι ιθαγενείς κατήγγειλαν την πολιτική αυτή του κράτους και, μετά το επίσημο τέλος της, ζητούσαν να αναγνωρίσει το κράτος τις πολιτικές αυτές ως γενοκτονία. Μόλις το 2007, ο συντηρητικός τότε πρωθυπουργός αναγνώρισε την ύπαρξη αυτών των σχολείων και την χαρακτήρισε "πολιτιστική γενοκτονία". Όμως οι νέες γενεές των ιθαγενών γνώριζαν πολύ καλά πως δεν ήταν απλώς μια πολιτιστική γενοκτονία. Πριν λίγες μόνον εβδομάδες άρχισαν να ανακαλύπτονται ομαδικοί τάφοι (κυρίως παιδιών) έξω και κάτω από μοναστήρια, εκκλησίες και πρώην σχολεία. Χιλιάδες δολοφονημένα από βασανιστήρια παιδιά ιθαγενών, δολοφονημένα από το Καναδικό κράτος, το Αγγλικό κράτος και την εκκλησία (καθολική και προτεσταντική) θάφτηκαν ομαδικά για να χαθούν τα ίχνη τους· για να συνεχιστεί ο μύθος του ειρηνικού Καναδά και των καλών σχέσεων με τους ιθαγενείς. Τα κόκκαλα όμως αντέχουν για χιλιάδες χρόνια μέσα στη γη και, για κακή τους τύχη, οι ιθαγενείς δεν εξαφανίστηκαν όπως οι αποικιοκράτες είχαν σχεδιάσει, παρά τις αναγκαστικές εκτρώσεις, τα βασανιστήρια, τις δολοφονίες και τους εκτοπισμούς. 

Οι ιθαγενείς πλέον, με πλήρη συνείδηση της βαρβαρότητας των Ευρωπαίων αποικιοκρατών, ζητούν αναγνώριση της γενοκτονίας, αποζημίωση και εξασφάλιση της αυτονομίας τους. Το άγαλμα που ανέτρεψαν εχθές, ημέρα εθνικής εορτής των αποικιοκρατών, απεικόνιζε την βασίλισσα της Αγγλίας Βικτώρια, την πρωτεργάτιδα της γενοκτονίας. Αγάλματα βασανιστών, δουλεμπόρων και ψυχοπαθών κυβερνητών που πρωτοστάτησαν στην γενοκτονία που κράτησε ενάμιση αιώνα, βρίσκονται σε περίοπτες θέσεις παντού στον Καναδά. 

Αποικιοποίηση με ευγενές πρόσωπο δεν μπορεί να υπάρξει. Από το Ισραήλ και την Βραζιλία, μέχρι το Ιράκ και την Μποτσουάνα οι εποικισμοί εδαφών ιθαγενικών πληθυσμών συνεχίζονται ακόμη και σήμερα. Ο Δυτικός/Καπιταλιστικός ολοκληρωτικός πολιτισμός της ισοπέδωσης, της ομογενοποίησης και της θεοποίησης του χρήματος συνεχίζει να εξαφανίζει πολιτισμούς, τρόπους σκέψης, γνώση για τη φύση, όπου βρεθεί. Μόνη λύση η απάρνηση στην πράξη των βασικών αρχών και πρακτικών αυτής της ψυχοπαθούς ιδεολογίας.

 

*Το χέρι της καρδιάς. Το δεξί, είπε, το απλώνουν οι άνθρωποι για να πάρουν...

 

Photo1 at naftemporiki.gr (Γυναίκα από αυτόχθονο έθνος του Καναδά ανακοινώνει ευρήματα από 215 χωρίς σήμανση τάφους, στον Καναδά)

Photo2 at theguardian.com (How residential schools in Canada robbed Indigenous children of their identity and lives)

Photo3 at facinghistory.org -- amazon.com

Photo4 at google.gr (Γκρέμισαν αγάλματα βασιλιάδων εν μέσω κατακραυγής για τους τάφους ιθαγενών)

 

Σχετικά δημοσιεύματα: kathimerini.gr, 2020mag.gr, alfavita.gr, efsyn.gr1, efsyn.gr2, enallaktikos.gr, theguardian.com1, theguardian.com2, Confederation of Canadian Unions Statement on Canada Day 2021, cnn.com, Canada’s Dark Side: Indigenous Peoples and Canada’s 150th Celebration, UN human rights report shows that Canada is failing Indigenous peoples 

Τα τελευταία εκατό χρόνια, περισσότερα από 150.000 παιδιά ιθαγενών του Καναδά απομακρύνθηκαν βίαια από τις οικογένειές τους και τοποθετήθηκαν σε σχολεία ειδικά οριοθετημένων περιοχών, μακρυά από τους γονείς και τις κοινότητές τους. Τα παιδιά αυτά έπεσαν θύματα πολιτιστικής γενοκτονίας για να ξεχάσουν τη γλώσσα, τα έθιμα και τον πολιτισμό τους. Τα περισσότερα βίωσαν σωματική και σεξουαλική κακοποίηση, βασανίστηκαν, και τώρα διαπιστώνεται ότι περίπου 10.000 έχουν εξαφανιστεί και μάλλον δολοφονηθεί. Την περασμένη εβδομάδα βρέθηκε ένας ανώνυμος τάφος κοντά σε ένα πρώην τέτοιο σχολείο στην επαρχία Σασκάτσουαν, που περιείχε 751 θαμμένα παιδιά. Λίγες εβδομάδες νωρίτερα είχε βρεθεί ένας ακόμα μαζικός τάφος στην Βρετανική Κολομβία με 215 πτώματα, τα περισσότερα από τα οποία ήταν παιδιά. Οι τραγικές ανακαλύψεις προέκυψαν με την χρήση ραντάρ ανίχνευσης του εδάφους. Η Καναδική κυβέρνηση θα διαθέσει 5 εκατομμύρια δολάρια για επιπρόσθετες έρευνες στην περιοχή του Σασκάτσουαν. Το ζήτημα είναι τι θα ακολουθήσει μετά - Εκταφές; Ταυτοποιήσεις; Εθνικές αποζημιώσεις; Τόσο θλιβερό. [at facebook.com/worldwithoutgenocide/posts]

 

Video: How residential schools in Canada robbed Indigenous children of their identity and lives

 https://youtu.be/-4wExQG9Dyk

 

tweeted here: https://twitter.com/KPrimikiri/status/1416485755623546885 

Δεν υπάρχουν σχόλια: